Co způsobila jedna konzultace

Co mi způsobila jedna konzultace s Digitálními lektory? Začtěte se do mého deníčku a třeba i vám konzultace posvítí na tu správnou cestu!

Co způsobila jedna konzultace

(Jakákoli podobnost se skutečnými osobami vůbec není náhodná!)

2013 (plus mínus několik let)

Milý deníčku, dneska to bude jen pracovní, pikantnosti zase jindy. Takže: práce je fajn, skupinky ve firmách i individuální soukromé hodiny frčí, ale nějak ty učebnice nejsou ono. Někdy mám pocit, že si jen poznačím, které stránky jsme prošli… lidi se stejně nejvíc proberou, když děláme něco jinak! S knížkou tam sedí jak studentíci ve škole a to ještě posiluje jejich tendenci se mi omlouvat za zapomenutý úkol nebo se ptát, jestli budou testy… prostě trochu nudavtipné to je jen ve chvíli, kdy se v učebnici v článku objeví, že někdo posílá něco faxem. Faxem?! What the fax? Akorát si pak říkám, ach jo, to jim brzo budu muset nutit nové vydání učebnic? Nejsou levné…

kolem 2018

Milý deníčku! Pročítala jsem si staré zápisky a prý jsem v roce 2013 učila hlavně z učebnic. Jéje, to už je teď jinak! Teď je to mnohem zajímavější, užitečnější, studenti si to pochvalují… jedné pokročilé skupince jsem dnes donesla fakt zajímavý článek z internetu, byla tam hodně pokročilá slovní zásoba, pak jsem na to navázala další aktivity a postavila na tom celou hodinu, byla to jízda a já se po té hodině cítila jak hvězda! Studenti skoro nechtěli odejít, jenže už se mi tam hrnula další skupinka, pro které jsem měla připravené něco jiného a potřebovala jsem si to trochu dochystat a projít… ti byli míň pokročilí, ale jakou měli radost, že jsme zvládli video, kde mluvil rodilý mluvčí, na téma, které jsme zrovna probírali… jak jim zářily oči! No ale musím říct, že jsem celkem vyfluslá, a to nemluvím o tom, že musím hledat zase dál, co pro ně připravím na příští týden! Sice ty hodiny jsou super, ale nějak si nastavuju vysokou laťku a mám pocit, že ji musím pořád překonávat… některý tžden mi na toale nebzývá dost času a tak to chystám po večečrehc… na ůkor spánku… a znedbávám i teb, dníčku… dkgkjhxddvnb ééé, fakt uf jdu spád

2023 - únor

Milý deníčku. Dnes zase pracovně. Psaly jsme si s Ivanou z Digilektorek, jestli bych nenapsala článek o výuce ve firmách na jejich blog. No jasně! Mám teď ušetřeného dost času, protože jsem si tak vychytala systém příprav hodin business English, že se můžu věnovat jiným věcem. Hned mě napadá několik vtipných situací a věcí, na které si dát pozor, a které bych ocenila, kdyby mi kdysi někdo řekl. Jdu na to!

2023 - květen

Milý deníčku! Článek jsem napsala, ale Digilektorky zrovna předělávaly celý web, tak si holt na vydání trochu počkal. Nevadí. Součástí článku byl i dotazník, jak lektoři a lektorky vnímají business English - sešlo se mi spousta zajímavých odpovědí! Zjistila jsem například, že se někdo občas 'bojí' vzít studenty na business English, i když o ně stojí, protože neví, jak na to. Nebo se bojí, že nemá potřebné vzdělání. Nebo někdo neví, co pořád chystat, protože učebnice taky nechce, ale přípravy bez nich jsou piplačka… co mi to jen připomíná? Možná by jim mohl pomoci můj systém… ale. Mám to pro sebe sice promakané a osvědčené, ale copak je to něco světoborného? Nedělá to takhle každý, kdo učí bez učebnic? Co myslíš, deníčku? Říkáš, že Digilektorky mají velké zkušenosti s předáváním know-how lektorům a nabízejí konzultace? No jasně! Ať se na to koukne někdo zkušený a objektivní!

Výuka ve firmě? 10 tipů, které vám zachrání zdravý rozum! Pokud učíte nebo alespoň chcete učit dospělé, kteří potřebují angličtinu převážně v práci a nejsou úplní začátečníci, tak pro vás máme 10 tipů, které vám zachrání zdravý rozum!

2023 - 20. červen

Milý deníčku, měla jsem konzultaci s Ivanou. To jsem si dala! Vidí v mém nápadu velký potenciál a prý mám udělat živý interaktivní workshop v srpnu a propagovat ho a spustit přihlašování už teď! I když ještě nemá pevné obrysy! No, je pravda, že jsme se na to podívaly z různých stran a spoustu věcí společně promyslely, ta holka vážně ví, co dělá… Ale pak? Dala mi nůž na krk a čas do neděle - to jsou tři dny! Copak já můžu jen tak za dva měsíce přednášet lektorům, zkušeným odborníkům… to mi dělá naschvál?!

2023 - 27.červen

Milý deníčku! Mám narozeniny, přihlašování na workshop je spuštěno a hned se hlásí první lidi! Nejsem na takové skoky z komfortní zóny už stará? Musím někam zmizet, ať to nevidím.

2023 - červenec, na Šumavě

Milý deníčku, u Vydry je krásně, ale mě trochu děsí, že se během prvních dní prodalo hned 13 míst z 20! To lidi kupují něco, co bude až téměř za dva měsíce? Občas Ivaně o tom, jak naskakují účastníci workshopu, píšu, o své nervozitě, strachu a pochybách, ale ona má z toho jen radost a pro mě laskavé slovo… To se dělá?

2023 - 17. srpen

Milý deníčku! Workshop se vyprodal, musela jsem přidat další dva termíny. Mám to všecko nachystané, prezentaci, maily, materiály ke sdílení, vše odesláno, odpovídám na dotazy… mám taky okousané nehty… je tu 17. 8. ... celý den před prvním workshopem jsem si dala úplně volný, vyhnala rodinu pryč, aby mi nerušili kruhy (aka wifinu) a stejně mám pocit, že nic nestíhám… večer to se scvaklými půlkami zapínám… je to adrenalin! Účastnice workshopu jsou neskuteční profíci a zároveň to nejvděčnější publikum, jaké si můžete přát. Večer poté dávám krátce víno a dlouze kóma (v tomto pořadí). Ivana slaví na dálku se mnou.

2023 - konec srpna

Deníčku… další dva termíny probíhají podobně a nakonec přijde KONEČNĚ ten technický kiks. Celou dobu jsem se bála nejvíc toho, jak vše zvládnu technicky, protože obsah jsem měla nachystaný i do zatáčky. Ale: co když vypadne internet? Někomu nebude fungovat odkaz? Nepůjde mi mikrofon, kamera? Takže… probíhá poslední termín, končíme a chci říct už jen “díky a mějte se”, ale místo abych zmáčkla “Esc” a zavřela tak prezentaci, zmáčknu knoflík nad tím - a notebook hlásí “vypínám”... chápeš, vypnula jsem si počítač! Snažím se ho co nejrychleji nahodit, vzpomínám na masáž srdce v rytmu “Staying alive” (protože tu budu potřebovat já). No nic, během chvilky jsem zpět ve vysílání, všichni tam ještě jsou a diví se, kam jsem zmizela :-) a já si říkám, asi jsem potřebovala doslova “vypnout”. No uf, už jsem se bála, že technický kiks nepřijde.

2023 - září

Milý deníčku, Ivana mi mimo jiné předem radila, ať si nachystám formulář na zpětnou vazbu k odeslání hned po skončení workshopu, kdy mají všichni vše v živé paměti a rádi to napíšou. Dala jsem na ni a musím říct, že procházet krásné recenze je ta největší odměna. Dostala jsem feedback od více než poloviny účastnic a plánuju si ta krásná slova vytisknout, složit do vějíře a ovívat se jím, až mě zase omráčí impostor syndrom.

A co dál? Protože byla poptávka po dalších termínech a protože jsem výkladovou část workshopu slíbila natočit pro účastnice jako video (místo záznamu z živého setkání), spojila jsem obojí a přetavila veškerý obsah ještě ve videokurz Business English bez učebnic (účastnice ho dostaly automaticky místo záznamu). Doufám tedy, že spoustě lidí teď ušetřím čas a nervy při přípravě firemních kurzů či individuálních lekcí s dospělými studenty. Ze zpětné vazby vyplývá, že kurz využijí i lektoři, kteří učí obecnou angličtinu, a dokonce i lektoři jiných jazyků než angličtiny!

No, už musím končit. Musím jít všechny varovat, že jestli mají nějaký nápad na kurz, e-book či jiný posun v lektorském podnikání, ať si neobjednávají konzultaci u Digilektorek, nebo dopadnou jak já!

💡
Zkratka na vaší lektorské cestě - Potřebujete konkrétní odpovědi na vaše otázky? Na jedné konzultaci získáte informace, po kterých byste sami pátrali měsíce i roky. S kterou z nás se pustíte do práce? S Ivanou nebo s Hankou? Objednejte si konzultaci na info@digitalnilektori.cz

Jana Čtveráčková

Jana Čtveráčková je lektorka angličtiny s více než 20 lety praxe zejména v oblasti business English. Učí jednotlivce i skupiny ve firmách se zaměřením na praktické potřeby angličtiny v práci - protože teorie už bylo dost ve škole. Jejím heslem je "Angličtina baví!", o čemž se můžete přesvědčit i na jejím webu www.funglicky.cz.