8 aktivit s emojis do lekcí jazyků

Malé obrázkové ikonky vstoupily do našich životů a používáme je všude. Jak emoji zapojit do online lekcí jazyků? Jde to? Ano, jde. Máme pro vás 8 tipů, co vás budou bavit.

8 aktivit s emojis do lekcí jazyků

Emojis slaví 📆 svoje narozeniny

Malé obrázkové ikonky vstoupily do našich životů a používáme je všude. Prý se objevily už v roce 1862, kdy se v novinách The New York Times objevil soubor znaků „:-)“ a v devatenáctém století americký satirický magazín zveřejnil další symboly složené z typografických znaků (radost, údiv, lhostejnost…).

Ve dvacátém století to s emotikonami nebylo tak horké, ale v druhé polovině devadesátých let se začaly lavinově šířit v textových zprávách a postupně na internetu. Za otce emoji se dá považovat Shigetaka Kurita, když v roce 1999 vytvořil první emoji pro mobilní telefony. Emoji pomáhaly šetřit znaky za slova ve zprávách. Pamatujete ještě na toto znakové omezení? 160 znaků, to je skoro prehistorie. Z typografických složenin se postupně staly obrázkové ikonky a každý z velkých společností představovala ty své Apple, Google, Facebook…

Proč se slaví 17. července? 📆

Apple v ten den představil před několika lety svůj vlastní kalendář, který nazval iCal a v jablečné historii se to ukázalo jako významné datum a tak je to jeden z emoji symbolů kalendáře.

📆
A psss, Ivanina dcera Lucie se narodila 17. července. Takže může používat tuto emoji s větší radostí :) 

Používáte je i vy? Ve zprávách, e-mailech, v lekcích?

Nejpopulárnější emoji je prý 😂. Taky jsme si mysleli, že je to ❤️ či 👍. Dokonce můžeme sledovat narůstající počet emoji ikon, už nyní si můžeme měnit barvu kůže, vlasů apod. Ale schválně, vyhledejte si nejnovější letošní ikony, třeba na iPhon či WhatsApp jich letos přibylo hned několik nových - zázrov, osel, medůza, kastaněty.... A možná si ještě zjistěte, jestli je slovo emoji už ve vašich oficiálních slovnících. Ten oxfordský už s tím umí pracovat. Původ slova je krásná složenina “e” znamená obrázek, “moji” slovo či písmeno.

V telefonu umíme psát emoji rychle, ale jak na počítači?

Některé počítače jako třeba Ivanin MacBook Pro mají emoji v liště nad klávesnicí, jiné mají k dispozici různé zkratky, Google Dokumenty i Google Classroom se s tím také umí poprat, ale někdy je to dřina až otrava.

Posíláme vám několik odkazů na databáze, se kterými vám emojis půjdou snadno vyhledat, zkopírovat a vložit tam, kam je třeba. A výhodou je, že si můžete prohlédnout, jak bude vaše ikonka vypadat na různých platformách (facebook, google, whatsapp, twitter)

Emojipedia - stránka, kterou používá Ivana 👩🏻‍💻

Get emoji - tuto stránku používá  zase Hanka 👩‍💻

A jestli stejně jako my nejste lektorky angličtiny, doporučujeme vám stránku Emoji Engine, kde si v úvodu stačí vybrat jeden z mnoha jazyků a hned máte skvělou aktivitu do lekcí pro vaše studenty. Případně velmi pěkně graficky provedená je stránka openemoji.org

Přejete si pracovat s emoji v lekcích? Máte to mít!

1.Vytvoř si vlastní emojis

Přejete si vyrábět v lekci vlastní emoji? Prosím vyzkoušejte tento nástroj a popusťe uzdu svoji fantazii. Na stránce od la beley. Není to sice úplně geniální, ale bude vás to bavit.

postavte si svoje emojis

2. Překladač z emojis do světových jazyků

Co baví hodně nás je překladač vět s emojis. Využijete v něm jak češtinu tak i další světové jazyky. A přitom je to taková blbost.

3. Vyprávěj s náhodně vybranými ikonkami

Storytelling je další  rychlo aktivitou můžete oslavit emoji den ve vašich lekcích. Generátor vám vybere 3 ikonky a student začne vyprávět příběh, kliknete, kola se otočí a může pokračovat další.

a můžete vyprávět...

4. Jak se dnes cítíš? To řekneš nejlíp ikonou

Rozhodně zapojte i naši aktivitu na blogu Jak se dnes cítíš? Funguje skvěle na úvod lekci i třeba po prázdninové pauze nebo když probíráte emoce.

5. Pozor na emojis v Canvě

Od té doby, co si v Canvě můžete přidat emoji na svoji levou základní lištu, jsme nadšené. Protože, když jsme dřív do našeho výtvoru vložily emoji třeba z výše zmíněných webů, v tiskové podobě se nám ukázal krásný čtvereček. Byl krásný, ale nebyla to emoji. Dnes to jde již raz dva. Pracovní listy s pomocí Canvy a emoji vytvoříte na pár kliků. I o tom mluvíme v našem videokurzu Canva pro lektory, který je naprosto ideálním programem pro vaše prázdninové dny.

6. Hádanky i příběhy sestavené z emojis

Určitě naleznete mnoho způsobů jak často roztomilé ikonky využít ve vašich lekcích, obrázky i dnes vydávají za spoustu slov. Určitě znáte hádanky názvu filmů nebo pořekadla či krátké příběhy sestavené jen z ikonek. Úplně perfektně se vám bude hodit ChatGpt, který vám pomůže s vytvářením podobných hádanek jako posíláme dnes vám. Další snadné tipy, jak na chatgpt najdete zde v článku 10 jednoduchých tipů jak na robůtka – využití ChatGPT pro jazykové lektory

Posíláme vám i vašim studentům hádanku: 5 názvů knih - uhádnete je všechny?

🐇🍰🫖🎩♣️ | 🧒🏻⚡🪄🦉 | 🧒🏻➡️🪲 | 🧙‍♂️🧝‍♂️💍🌋 | 🧹🧼🕊️🌰💃👩‍❤️‍👨

7. Koláčky štěstí - Emojifortunes

Nikdy nevíte, co se ve vašem koláčku štěstí objeví. Využijte tuto aktivitu do vašich hodin jako třeba icebreaker. Najdete ZDE. Trochu máme podezření, že to bude bavit i vás mimo lekce

Newsletter pro jazykové lektory je napěchovaný super tipy do výuky

Každé druhé pondělí přistane ve vaši schránce e-mail, který si zamilujete. Najdete v něm tipy na aktivity, které můžete rovnou využít během celého týdne s vašimi studenty.

Chci odebírat

8. Disney emojis maker

Vytvořte si vlastní disney postavu ve tvaru emojis. Dobře, toto asi použijete na hodinách s dětmi, ale rozhodně je okouzlíte. A nebo jim to zadejte za domácí úkol: vytvořte si hrdinu a napište o něm příběh.

Je to Ivana a nebo ne?