10 jednoduchých tipů jak na robůtka – využití ChatGPT pro jazykové lektory

Buďte IN a používejte robůtka i vy ve svých jazykových lekcích. Nepotřebujete technické znalosti, ale jen kreativitu! A té my jazykoví lektoři máme hodně.

10 jednoduchých tipů jak na robůtka – využití ChatGPT pro jazykové lektory

Je vám povědomá zkratka AI?

Asi jo. S umělou inteligencí se poslední dobou roztrhl pytel. Buďte IN a používejte robůtka i vy ve svých jazykových lekcích. Nepotřebujete technické znalosti, ale jen kreativitu! A té my jazykoví lektoři máme hodně.

Chcete začlenit umělou inteligenci do svých online kurzů? Máme pro vás 10 tipů! Všechny jsou vyzkoušené a všechny jsou jednoduché i pro úplného začátečníka, který se chce naučit pracovat s umělou inteligencí efektivně a začíst si hrát a usnadňovat práci.

Využití ChatGPT

Robůtka se nelekejte, ale využijte jeho potenciál! Máme pro vás 10 bodů, v čem všem vám „robůtek ChatGPT“ může být nápomocný.

  1. Opravování domácích úkolů, slovních spojení,slohovek, ve kterých sami váháte. Poproste robůtka, ať vám vysvětlí chyby. Stačí zkopírovat text do řádku a napište – Opravit chyby a vysvětlit. Opravdu to funguje.
  2. Generování textů v určitých časech/způsobech, které se studenty probíráte (např. na minulý čas, na frázová slovesa, subjonctif, …)
  3. Generování textů, ve kterých chcete použít určitá slova (např. hovorový jazyk, novou slovní zásobu nebo slovesné struktury, předložky apod.)
  4. Zajímavosti o zemi vašeho cizího jazyka, o celebritách, o filmech, o svátcích, o tradicích, … Rovnou se v chatu zeptejte – Napiš mi 5 zajímavostí o francouzských filmech.
  5. Tvoření rychlých jednoduchých kvízů a/b/c na opakování látky. Můžete v chatu zadat konkrétní zadání – Napiš mi kvíz s 10 otázkami na procvičení používání pomocných sloves avoir/être v minulém čase.
  6. Generování vtipů, citátů, mouder
  7. Generování konverzačních otázek na téma, které zajímá vás či studenta. Na lekci se rovnou zeptejte – Napiš mi 10 otázek na téma rodina.
  8. Generování gramatických cvičení na základě vašich potřeb – Vyrob mi gramatické cvičení, 5 vět, do kterých budou studenti doplňovat slovesa v přítomném čase ve španělštině.
  9. Generování témat na slohové práce.
  10. Inspirace na hry do jazykových lekcí – Vygeneruje vám konverzační hry, příběh na pokračování, hru až s 20 otázkami, hru Kdo jsem a určitě i řadu dalších her.

Nástroj ChatGPT neberte jako něco, co nahradí vaší práci. Používejte ho čistě pro zábavu nebo jako doplněk. Může vám ušetřit práci s vyhledáváním různých textů, s opravováním úkolů nebo s tvorbou jednoduchých cvičení. Brzy ale zjistíte, že se spoustou věcí si neví rady a že neplní vaše zadání vždy tak, jak byste si přáli. Chtějte po něm snadné věci a dobře formulujte své požadavky. Neváhejte se doptávat a konkretizovat zadání.

Důležité je také omezit robota rozsahem. Napište mu, jak dlouhý má generovaný text být, kolik otázek po něm chcete, kolik slovíček má v textu použít, apod.

Nezapomeňte také na to, že cokoli, co vám ChatGPT vygeneruje, nemusí být pravda. Nikde nejsou uvedené zdroje a vy tedy nevíte, odkud ty informace robot bere. Berte je s rezervou a vše si kontrolujte.

Jak se vám ChatGPT líbí a jak ho využíváte? Dejte nám vědět. Těšíme se i na vaši inspiraci.

59 minut o tom, jak hravě zvládnout konverzační lekce