Zoom – buď ho miluješ, nebo nenávidíš

Ještě donedávna o něm skoro nikdo neslyšel, teď ho řeší půlka světa. Vypadá to, že z klasického slovního spojení „hodiny přes Skype“ brzo sejde a začne se říkat „hodiny na Zoomu“. Proč všichni ten Zoom tak řeší? Co umí tak revolučního, že na něm teď frčí školy a čím dál víc individuálních lektorů?

Zoom – buď ho miluješ, nebo nenávidíš

Ještě donedávna o něm skoro nikdo neslyšel, teď ho řeší půlka světa. Vypadá to, že z klasického slovního spojení „hodiny přes Skype“ brzo sejde a začne se říkat „hodiny na Zoomu“. Proč všichni ten Zoom tak řeší? Je to fakt o tolik lepší než klasický Skype? Co umí tak revolučního, že na něm teď frčí školy a čím dál víc individuálních lektorů? O tom vám povím v článku.

Ještě donedávna o něm skoro nikdo neslyšel, teď ho řeší půlka světa. Vypadá to, že z klasického slovního spojení „hodiny přes Skype“ brzo sejde a začne se říkat „hodiny na Zoomu“. Proč všichni ten Zoom tak řeší? Je to fakt o tolik lepší než klasický Skype? Co umí tak revolučního, že na něm teď frčí školy a čím dál víc individuálních lektorů?

1. Umí zavřít pusu

Znáte to – někdy jsou ti žáci při běžných hodinách tak rozjívení, že byste na ně nejradši použili nějaké magické tlačítko a na chvíli je vypnuli. Jsou dny, kdy žáci jakoby vůbec to vaše „pššššššššt“ nevnímali. Kolegové, kteří učí děti a puberťáky, určitě ví, co tím chci říct. Právě vy budete Zoom milovat! Tohle tlačítko tam totiž je. Jmenuje se Mute all.

Možná si říkáte, že tohle nepotřebujete. Máte přeci autoritu a vaši žáci už jsou třeba dospělí a žádná rozjívenost se u nich neprojevuje. Jenže ono se to „Mute all“ občas hodí i tak. Studenti se totiž na hodiny připojují ze svých domovů a to často zapříčiní nějaký ten hluk – přiběhnou děti, někdo jim vejde do pokoje, začnou štěkat psi, nebo prostě jen jejich mikrofon šumí z důvodu nízké kvality. Představte si, že takových studentů máte připojených hned několik (např. skupinu 6-12 lidí) a do toho se snažíte něco vysvětlit. Představuje si to? Tak myslím, že už chápete, že tlačítko „Mute all“ je prostě pecka!

Kromě toho, že vy můžete ztlumit (mute) své studenty jednotlivě nebo i všechny zároveň (mute all) a samozřejmě je i jednotlivě nebo hromadně odtlumit (unmute), tak i studenti sami se můžou kdykoli ztišit (mute) i odtlumit (unmute) sami. Nemusíte tak mít strach, že se někdo bude chtít na něco zeptat a nebude moct. Jakmile student bude chtít zasáhnout do konverzace, klikne jen na tlačítko „unmute“ a může mluvit. Jak prosté!

2. Umí kreslit na sdílenou obrazovku

Funkce sdílené obrazovky je základ. Proto k online lekcím nedoporučuju programy typu WhatsApp, Facebook a jim podobné. Sdílení obrazovky se vám v hodinách může velmi často hodit.

Na rozdíl od Skypu ale Zoom nabízí ještě vymakanější sdílení obrazovky. Jakmile totiž cokoli začnete se svými studenty sdílet (nebo studenti začnou sdílet s vámi), kdokoli na sdílenou obrazovku může psát a kreslit. Tato fuknce se jmenuje Annotate a funguje jak pro učitele, tak pro všechny žáky. Psát tak můžete třeba na sdílený článek na blogu, nasdílenou prezentaci, na sdílené obrázky, prostě opravdu na cokoli. Kromě toho máte i možnost nasdílet jen úplně prázdnou plochu, tedy Whiteboard, na jak vy,tak vaši studenti, můžete všichni zároveň psát a kreslit.

Co s tím můžete dělat? To už nechám na vaší kreativitě. Ale i obyčejné potrhávání sloves v článku je zábavnější než klasické čtení.

3. Umí práci v teamech

Taky máte tak rádi práci v teamech? V běžné hodině rozdělíte studenty do teamů nebo do dvojic a zadáte jim nějaké cvičení, na kterém spolu spolupracují. Ve skupině 2-3 lidí se totiž žáci zapojí mnohem víc, než ve skupině společně s dalšími 10 spolužáky. Musí rychleji přemýšlet, musí spolupracovat, a na závěr pak prezentovat to, co společně vytvořili. Je to efektivní a studenty a baví. Věděli jste, že takové aktivity lze dělat i na Zoomu? Tahle funkce se jmenuje Breakout Rooms a můžete si ji zdarma aktivovat na vašem profilu „My account“ na webové stránce Zoom.us. Stačí jít do Settings > In meeting (Advanced) a aktivovat hned první položku Breakout Rooms.

Až aktivujete tuto funkci na webové stránce Zoom.us, tak bude potřeba restartovat program Zoom. Po jeho otevření pak uvidíte, že vám v hlavním spodním menu přibyla ikonka Breakout Rooms. Tak ji běžte prozkoumat.

Zoom je skvělý program, se kterým vaše online lekce budu kvalitní a zábavné. Je to zatím nejstabilnější komunikační program, se kterým jsme se jako Digitální_lektoři setkaly. Zvuk i obraz fungují skvěle a sekají se minimálně.

V posledních dnech však na internetu kolují informace o tom, že Zoom se stal terčem úchylných vtipálků. Stalo se prý už několikrát, že se na meeting připojil nějaký cizí člověk a obnažil se na kameře. K tomu, aby se totiž do vašeho meetingu někdo dostal, stačí zadat 9místný ID kód, který však hackaři umí velmi jednoduše vygenerovat. Abyste se vyvarovali takovémuto napadení, doporučujeme nastavit ke každému meetingu i heslo. Pro účastníky je to sice trošku otravný krok navíc, zato si ale můžete být jisti, že se pohybujete v bezpečnějším prostředí.

‍Tomu, jak naplánovat Zoom meeting i jak se naň přihlásit jako účastník, se budeme věnovat v dalších článcích. Sledujte náš blog, ať vám nic neuteče.

Podívejte se na Zoom podrobněji:

Jak se připojit k Zoom meetingu z počítače - článek