Vytvořte si vlastní online testy a "klikačky"

Taky tvoříte závěrečné testy pro vaše studenty? Nebo jim chcete vytvořit nějaká cvičení z gramatiky? Nebo pro zábavu? Zkuste skvělý nástroj BookWidgets, který se hodí na všechny tyto účely. Já v něm vytvářím online testy pro své studenty a ulehčuje mi to můj lektorský život.

Vytvořte si vlastní online testy a "klikačky"

Taky tvoříte závěrečné testy pro vaše studenty? Nebo jim chcete vytvořit nějaká cvičení z gramatiky? Nebo pro zábavu? Zkuste skvělý nástroj BookWidgets, který se hodí na všechny tyto účely. Já v něm vytvářím online testy pro své studenty a ulehčuje mi to můj lektorský život. V tomto článku vám ukážu, jak na to. A pokud dočtete až na konec, můžete si udělat i můj test z francouzštiny ;-)

Je konec semestru a já právě tvořím testy pro své studenty ve Francouzském Institutu. Po každém semestru/trimestru musí studenti projít připravovaným testem, aby je lektor mohl pustit zas o úroveň výš. Mám tyhle testy ráda, protože to je skvělé shrnutí probraných lekcí, a dokonce i moje puberťáky to aspoň jednou za čas donutí otevřít si pracovní sešit.

Na stávajícím systému mi ale vadí 3 věci:

  1. Testy se studentům dávají během jedné z posledních lekcí (přijde mi, že je to ztráta placeného času).
  2. Musím pak opravovat stohy papírů se škrabopisem.
  3. Nemáme k nim se všemi kolegy jednoduchý přístup, a myslím, že si hodně kolegů tvoří své testy sami.
Rozhodla jsem se, že letos nepůjdu vyšlapanou zaběhlou cestičkou, ale udělám to jinak. Online formou!

Chtěla bych vám představit skvělý nástroj pro tvorbu autokorektivních cvičení, quizů, testů a zábavných her, který si určitě oblíbíte stejně jako já. Jmenuje se BookWidgets.

Už jste slyšeli o BookWidgets?

BookWidgets je online nástroj, ve kterém si jednoduše můžete vytvořit vlastní “klikačky” pro své studenty. Nabízí velké množství nejrůznějších funkcí, hezký design, spoustu možností sdílení aktivit, hodnocení aktivit, statistiky, atd. BookWidgets využijete jak na kratičké aktivity typu hangman nebo pexeso, tak i na seriózní zkoušky, testy a kvízy s odpočítáváním času a automatickým vyhodnocováním. S vytvořenými aktivitami můžete pracovat na hodině přes sdílení obrazovky nebo je studentovy zadat za domácí úlohu. Můžete je poslat jen tak přes odkaz nebo je vložit na vaše webové stránky nebo do Google Classroom.

Nástroj BookWidgets si můžete vyzkoušet na 30 dní zdarma. To je dostatečná doba na to, abyste si v něm vyzkoušeli všechny možné funkce a rozhodli se, zda se vám vyplatí si za nástroj platit měsíčně asi 20 dolarů nebo ne.

Na to, jak se v BookWidgets vytváří zábavné aktivity jako bingo, křížovky nebo myšlenkové mapy, brzy přijdete sami. Editor je celkem intuitivní a doplněn nápovědami. Stačí jít v editoru do Home > Widgets a vyberete si z velké nabídky aktivit.

Na Youtube najdete spoustu tutoriálů jak s BookWidgets pracovat. Já jsem se to třeba rychle naučila za pomocí tohoto webináře.

Jak se vytváří takový online test?

  1. Zaregistrujete se na BookWidgets (30 dní zdarma)
  2. V editoru jděte do Home > Create a widget
  3. Vyberte widget Worksheet
  4. Začněte přidávat různé typy otázek (text, doplňovačky, pexeso, audio, spojovačky,...)
  5. Vpravo nahoře kontrolujte vzhled svého testu tlačítkem Preview
  6. V sekci General > Scoring options si nastavte bodování správných odpovědí
  7. V sekci Title/Reporting si můžete zvolit Exam mode s časovým limitem
  8. Až máte test hotový, klikněte na Share, zkopírujte odkaz a pošlete ho do světa!

A jak takový test vypadá?

Podívejte se např. na můj test, který jsem zadávala svým mladým studentům ve skupině A2:

Test z francouzštiny - úroveň A2 Junior


Jestli máte za sebou nějaké základy francouzštiny, zkuste si ho udělat!:-) Po odeslání uvidíte okamžitě výsledky všech otázek, které jsou autokorektivní.

Tak co, jdete si taky hned vytvořit nějaké zábavné aktivity nebo testy? Podělte se pak s námi o své výtvory. Ukázky ukážeme i s ostatní lektorům pro vzájemnou inspiraci.