Socrative - jednoduché testy a okamžitá zpětná vazba

Představte si, že za pár minut vytvoříte test, vaši studenti se nebudou muset nikam registrovat, vy budete moci v průběhu sledovat, jak odpovídají a na konci si jen kliknete pro výsledky. Zní to pohodlně? Hodilo by se vám něco takového? Pokud si říkáte, že ano, Socrative budete zbožňovat.

Socrative - jednoduché testy a okamžitá zpětná vazba

Představte si, že za pár minut vytvoříte test, vaši studenti se nebudou muset nikam registrovat, vy budete moci v průběhu sledovat, jak odpovídají a na konci si jen kliknete pro výsledky. Zní to pohodlně? Hodilo by se vám něco takového? Pokud si říkáte, že ano, Socrative budete zbožňovat.

Rychlé a jednoduché pro studenty

Jednu z hlavních výhod aplikace Socrative spatřuji v tom, že je velmi uživatelsky přívětivá pro studenty. Nemusí se nikam registrovat, nic nastavovat, pouze zadají jméno učebny, které jim sdělíte, a rovnou se dostanou k testu.

Rychlé a jednoduché také pro lektory

Socrative je velmi user-friendly i pro lektory a učitele a práce v něm je rychlá a přehledná. Má mnoho užitečných vychytávek, obzvlášť v PRO verzi, ale věřím, že se dá efektivně využívat i v bezplatně.

Nejprve je třeba se zaregistrovat - zeptá se vás na jméno, email, zemi, jazyk, organizaci a pozici. Jakmile si vytvoříte účet, Socrative vám připraví učebnu, do které si pak pozvete své studenty. Můžete ji využít zcela bez přípravy a pomocí Quick question necháte studenty odpovídat na otázky, které jim třeba nahlas položíte. U otázek typu Short Answer můžete nastavit povinné vyplnění jména nebo nechat studentům možnost neomezeně odpovídat a pak je nechat hlasovat mezi odpověďmi od celé skupiny.

V sekci Quizzes si můžete vytvářet nové a nové testy. Lze v nich kombinovat otázky pravda/nepravda, výběr z možností (jedné či více správných) nebo vlastní krátkou odpověď. K otázkám můžete přiložit obrázky, správné odpovědi a vysvětlení. Kdybyste chtěli vytváření trochu urychlit, můžete si stáhnout excelovou šablonu (Quizzes > Add Quiz > Import > Download template) a otázky místo v aplikaci zadávat v tabulce. Počítejte ale s tím, že obrázky a otázky typu pravda/nepravda si budete muset přidat ručně v aplikaci tak jako tak.

Hotový test si můžete stáhnout - Socrative ho rovnou naformátuje k tisku, přidá kolonku na jméno, nechá místo na odpovědi apod. Svůj výtvor můžete také sdílet s dalšími kolegy a ušetřit jim tak práci :)

Jakmile si kvíz či test vytvoříte a uložíte, můžete ho pomocí Launch spustit studentům - máte na výběr, jestli ve formě Space Race, kde budou soutěžit, nebo jako Quiz, ve kterém budou odpovídat na otázky jedním ze tří způsobů:

  1. se zpětnou vazbou po každé otázce (tedy bez možnosti vracet se)
  2. s volnou navigací (mohou odpovídat v libovolném pořadí a mají možnost se k otázkám kdykoli vrátit)
  3. řízeně z vaší strany (vy přepínáte otázky a volíte, jestli se vrátíte, tzn. že se všem ukazuje stejná otázka).

Také si můžete nastavit, že aplikace každému přehodí pořadí otázek či odpovědí, bude ukazovat konečné skóre nebo zda-li bude vyžadovat studentovo jméno.

Okamžitá zpětná vazba i závěrečné reporty

Čím mě ale Socrative nejvíce okouzlil, je jeho schopnost podávat živou zpětnou vazbu. Jakmile v učebně spustíte jakoukoli otázku nebo kvíz, aplikace vás přesměruje do Results, kde v reálném čase vidíte, jak vám studenti odpovídají.

Přesně uvidíte, kdo kdy na jakou otázku odpovídá, zda třeba mění své odpovědi, a jaké má konečné výsledky.

Přehled je velmi detailní a názorný, v tabulce vidíte jednotlivé odpovědi jednotlivých studentů. Dále je možné rozkliknout si konkrétní otázky a podívat se na další data u každé zvlášť.

Ve chvíli, kdy aktivitu ukončíte, výsledky se vám přenesou do sekce Reports, kde se vám spolu s časovými údaji budou ukládat všechny testy a otázky, které v aplikaci spustíte. Můžete si je také v tabulce stáhnout, nechat poslat na email nebo uložit na drive.

(ne)placená verze

Vše, co jsem v tomto článku popisovala, je možné v bezplatné verzi aplikace. Socrative ale nabízí i PRO verze pro lektory a učitele ze všech stupňů vzdělávání. Plány se různí množstvím učeben, studentů, simultánně spuštěných aktivit a dalších vychytávek. Všechny PRO varianty vám umožní například odpovědi prostřednictvím obrázků, vytváření složek, export v různých variantách (individuálně pro studenty, souhrn, klíč).


‍Pro ujasnění, jak Socrative ovládat a kam klikat, můžu doporučit webinář projektu SYPO.

Vyzkoušejte Socrative a usnadněte si práci!

Kdybyste potřebovali poradit nebo něco prokonzultovat, neváhejte se ozvat.

Aga Derflová

Jmenuju se Aga a jsem nadšená studentka. Už nějaký čas trávím studiem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde se věnuji pedagogice a češtině v komunikaci neslyšících. Když zrovna nejsem ve škole, pracuji s dětmi a moc mě to baví. Když mám volno i od nich, ráda cestuji, ideálně někam do přírody.