Psací aktivity na prosinec - 5 tipů

5 vyzkoušených tipů jak motivovat k psaní studenty v posledních jazykových lekcích letošního roku. Psát v cizím jazyce je dřina, ale také nenahraditelná příležitost sena jazyk plně soustředit. Výhodou psaní je to, že vám dává čas na rozmyšlenou.

Psací aktivity na prosinec - 5 tipů

5 vyzkoušených tipů jak motivovat k psaní studenty v posledních jazykových lekcích letošního roku

Psát v cizím jazyce je dřina, ale také nenahraditelná příležitost sena jazyk plně soustředit. Výhodou psaní je to, že vám dává čas na rozmyšlenou. Psaní je úzce spojené i se čtením a mluvením. Proto si přečtěte nahlas, co se vám právě podařilo napsat.

Posíláme vám několik vánočních tipů.

Psací aktivity na prosinec

1. Year Compass

YearCompass je úžasný maďarský projekt, který vám i vašim studentům umožní zrekapitulovat si uplynulý rok a stanovit si plány na rok následující.

Brožura k vytištění existuje ve více než 50 jazykových mutacích, takže si určitě najdete tu svoji. Vytiskněte si několik stránek, pohodlně se usaďte a začněte si číst i psát. Případně využijte i digitální verzi.

2. PF 202x

Posíláte papírová péefka? Nebo vždy pošlete SMS či e-mail svým blízkým? Ať je to tak, či tak, podívejte se na přání k novému roku ve vašem cílovém jazyce.

Zaměřte se studenty na obsah, vyberte si z ustálených vět, případně hledejte kreativnější varianty. A hlavně je nechte vytvořit TO své vlastní. Protože oni sami nejlépe ví, co komu popřát. Krásně si potrénují cílový jazyk, a navíc to bude mít výsledek – ať už papírový, nebo virtuální.

Tip: Využijte aplikace České pošty - Pohlednice Online.

3. Dopis Ježíškovi, Santovi, Třem králům...

Komu byste jako děti psali o dárky, kdybyste žili v zemi, jejíž jazyk učíte?

Nechte to vaše studenty zjistit a pak společně pojďte snít a napsat si o věci, po kterých touží. Necháváme na vás, jestli se převtělí do 6letého dítěte a budou si přát panenku či kopačák, nebo budou sami sebou a napíší si třeba o...

4. FutureMe

Napsat dopis do budoucnosti! Wow! FutureMe je webová stránka, přes kterou si studenti mohou poslat zprávu do blízké či vzdálené budoucnosti. Potrénují tak budoucí čas, domněnky, ale třeba i další dovednosti. Doporučujeme vyzkoušet, je to jako kouzlo. Po roce otevře student e-mailovou schránku a tam v příchozí poště najdete vlastní zprávu, kde si třeba psal o svých plánech. Zároveň může takto poslat vzkaz svému lektorovi či kamarádovi.

5. Vánoční komix

Zkombinujte hned několik dovedností, to má lidský mozek v učebním procesu velmi rád. Vymyslete si příběh, vytvořte vlastní komiks. Ať už využijete výtvarné potřeby, nástroj na počítači, či aplikaci na telefonu, nezapomeňte, že jde hlavně o jazyk.

Nebo využijte komixové bubliny z deseti vánočních situací v našem e-booku, které jen čekají na vyplnění. Ať už to bude písemné nebo jen slovní, či se svými studenty budete vymýšlet legraci či přímou řeč nebo popis myšlenek vyobrazených hrdinů, to necháme jen na vás. Doporučujeme si vyzkoušet aktivitu na všech vašich kurzech, pokaždé se dozvíte něco nového.

Aktivitu samozřejmě můžete zadat i jako kreativní domácí úkol, ani tomu se meze nekladou.

Co si asi myslí?
Sváteční večeře
Na večírku

Další díly vánočních komixů naleznete jako jednu z 16 aktivit v našem e-booku Vánoční balíček aktivit. Ušetří vám hodiny příprav a navíc se vy i vaši studneti budete královsky bavit i v dalších letech. Vánoce se totiž konají každý rok :)

Vánoční lekce jazyků

Nastává ideální čas na vánoční atmosféru v našich jazykových lekcích. Tak jako každý rok i letos určitě přijde řeč na vánoční tradice, slovíčka kolem Vánoc, zdobení, pečení, nakupování dárků, apod.

Nechcete, aby to byla nuda? Podívejte se na záznam z vánočního live streamu. Představíme vám hned několik skvělých aktivit a ukážeme vám, že to jde zábavně i jednoduše zároveň.