Příběhy z kostek

Byla jednou jedna hra, kde představivost neměla hranic. K vtipným, dobrodružným, napínavým či nadpřirozeným příběhům v ní stačilo jen jednou hodit kostkou. Hoďte si také a rozmluvte své studenty.

Příběhy z kostek

Byla jednou jedna hra, kde představivost neměla hranic. K vtipným, dobrodružným, napínavým či nadpřirozeným příběhům v ní stačilo jen jednou hodit kostkou. Hoďte si také a rozmluvte své studenty. Máme pro vás přehled digitálních Story Cubes, které se vám budou hodit do vašich online lekcí.

Pojďme si hrát!

Story Cubes jsou příběhovou hrou, která dá vyniknout vaší fantazii. Pravidla jsou jednoduchá - stačí hodit kostkami, říct “Bylo nebylo…” a pospojovat do příběhu všechny obrázky, které vám padnou. Je jen na vás, jak dlouhý příběh budete vyprávět, kolik kostek si hodíte nebo zda budete vyprávět sami, či vytvářet společný příběh.

Stačí jen jedno kliknutí

Možností, kde sehnat Story Cubes, je po internetu spousta, od kostek na jedno kliknutí až po takové, které můžete vytvořit svým studentům na míru. Ukážeme si tu několik variant a zhodnotíme si jejich výhody a nevýhody.

Podle mého názoru asi nejhezčí a nejjednodušší kostky vytvořil virtuální řečník Dave Birss. Na stránkách https://davebirss.com/storydice/ najdeme set pěti, nebo devíti kostek, které si jen pomocí tlačítka “ROLL AGAIN” můžeme házet pořád dokola. Každá kostka má 50 variant obrázků a autor postupně přidává další a další. Vše je zdarma a bez nutnosti přihlášení.

Další jednoduché, bezplatné a na obrázky velmi bohaté kostky najdeme na RPG portálu Nathana Hare - https://rpg.nathanhare.net/storygen/. Zde jsou jednodušší obrázky, ale kostky jsou v mnohém flexibilnější. Počet kostek si můžeme zvolit od jedné až do třiceti. A kdyby se nám třeba některý z obrázků nezamlouval, stačí na něj kliknout a promění se na jiný. Opět stačí jen kliknout na odkaz a rovnou si můžete hodit.

Pokud máte rádi obrázky z originální hry Rory's Story Cubes, oceníte kostky vyrobené na Scratchi - https://scratch.mit.edu/projects/158896002/. Designově už jsme na nižší úrovni, ale stále představují rychlý a jednoduchý nástroj. Vpravo na boku najdete i další, různě upravené kostky.

Kostky v Genially

Jestli už jste se setkali s Genially, bude vám jasné, že v něm půjdou udělat i Story Cubes. Můžete si udělat svoje, nebo využít už vytvořené (většinou jsou ale španělsky). Za zmínku určitě stojí genially od Aula en Juego - https://view.genial.ly/5f22a669a1a5620d6885444e/presentation-story-dices - kde stačí kliknout na jeden obrázek a automaticky se nám všechny změní. Podobné kostky si můžete vyrobit pomocí RND (funkce hasard).


Další možností, jak v Genially vytvořit kostky, je vkládání videí s přeskakujícími obrázky jako to udělal třeba Fernando Martí: https://view.genial.ly/5bba214002bce40c952422a2/interactive-content-story-cubes. Pro mě je ale tato varianta uživatelsky nepohodlná, protože je třeba zastavovat každé video zvlášť.

Jednoduché kostky se slovy na míru

Dalším šikovným nástrojem je https://rollthedice.online/en, který vám umožní jednoduše si vytvořit kostky se slovy podle potřeb vašich studentů. Máte neomezené možnosti vkládat  jakákoliv slova a kostky mezi sebou různě kombinovat. Pro vytváření vlastních kostek je třeba se zaregistrovat, vyrábění a upravování je však velmi rychlé a jednoduché.

Mobilní aplikace

Originální Story Cubes si můžete koupit i jako aplikaci do mobilu, najdete ji pro iPhone i pro Android.

‍Na všechny popsané možnosti se můžete podívat i tady ve videu.

Zařaďte kostky a příběhy do svých lekcí. Věřím, že budou vás i vaše studenty bavit!

K tvoření kostek v Genially vám pomůže náš videokurz.

Kdybyste potřebovali poradit nebo něco prokonzultovat, neváhejte se ozvat.

‍Aga Derflová

Jmenuju se Aga a jsem nadšená studentka. Už nějaký čas trávím studiem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde se věnuji pedagogice a češtině v komunikaci neslyšících. Když zrovna nejsem ve škole, pracuji s dětmi a moc mě to baví. Když mám volno i od nich, ráda cestuji, ideálně někam do přírody.