Pojďme se bavit o jídle

Nechte své studenty slintat a dejte jim ochutnat svět jazyka i chutí. 7 + 2 tipy na aktivity do vašich lekcí jazyka.

Pojďme se bavit o jídle

Minulý týden jsme se obě dvě rozhodly, že budeme držet dietu! Hanka musí zhubnout do plavek a Ivana si k tomu dokonce přibrala i 6týdenní intenzivní cvičící program. A výsledek? Máme hlad! 

Jídlo je věčné téma a snad všichni studenti ho milují. Tak se pojďte inspirovat, jak lekce o jídle ještě víc zpestřit. 

1. Co mají lidé v lednici? 

Ukaž mi, co máš v lednici, a já ti řeknu, jaký jsi." Tímto způsobem můžeme uvést aktivitu, ve které budeme prozkoumávat obsah lednic různých lidí. Stačí si vybrat pro vás sympatickou tvář a budou se dít věci - nakouknete do jeho/její lednice. Zkoumejte obsah lednice, diskutujte o potravinách, které objevíte. Pobavte se o čemkoliv, co vás napadne. 

Klikněte rovnou teď na některý obličej. Co má v lednici?
Aktivita je nejoblíbenější aktivitou z Konverzačního balíčku 1.  

2.Děti v jídle

Na této stránce najdete 25 fotografií s dětmi, které jsou obklopené jídlem. Popisujte jídlo i děti, bavte se o jejich stravování a porovnejte spolu jídelníček dětí z celého světa. Aktivita je vhodná k diskuzi i k získávání nové slovní zásoby. ZDE

Fotografie pocházejí z knihy Gregg Segala Daily Bread: What Kids Eat Around the World. Gregg cestoval po světě tři roky, navštívil devět zemí a vždy celý jeden týden dokumentoval, co jedí děti, které si do projektu vybral

3.Interaktivní mapa plná jídla - Taste Atlas

Objevujte jídla z celého světa. Stačí si mapu přiblížit a rozklikávat jednotlivé fotografie jídel. Schválně se mrkněte na Českou republiku, co je pro nás typické a napište nám, co byste si dali právě dnes k jídlu. Mapu najdete TADY.

Když už budete na stránce tasteatlasu, rozhodně mrkněte i na blog, obzvlášť pro lektory angličtiny stojí za to

 4.Co jedí rodiny ve světě?

12 rodin z různých národností na fotografiích ukazuje jejich množství jídla na celý týden. Diskutujte o potravinách, rodině, sociálních rozdílech, o životním stylu, cestování, ale i chudobě nebo konzumním světě. Hranice neklademe. Web najdete ZDE.

Kalifornský fotograf Peter Menzel navštívil 24 zemí světa a zaměřil svoji pozornost na různé rodiny a jejich stravovací návyky. Zde jsme třeba u rodiny Aymo v Ecuadoru

5.Generátor snídaní 

Teď se vám začnou sbíhat sliny, protože na vás vykouknou lívance, smothie, francouzské tousty, croissanty a mohly bychom dále pokračovat.

Skvělá inspirace do kuchyně, pokud zrovna nevíte, co posnídat, ale také  skvělá aktivita do hodin. Pojďte se studenty pobavit o jejich ranních rituálech. Snídaně ANO či NE? Generátor najdete TADY v odkaze.

Generátory jsou skvělá věc, můžete v nich pracovat s prvkem náhody a to hraje do karet vám i studentům

Naučte se vytvářet skvělé online lekce, které budou bavit vás i vaše studenty.

Přípravy vám zabírají mnoho času? Potřebujete novou energii? Chcete konkrétní rady a tipy, které hned uvedete do praxe?

Pořiďte si videokurz Vytvoř skvělou online lekci

6.Generátor večeří 

Hmm, tak teď nevíme, co je pro nás horší, jestli koukat na úžasné snídaně nebo na ještě lepší večeře. 

Opět skvělá inspirace na konverzace se studenty a pokud nevíte, co dnes vařit, tak stačí mrknout na generátor. Web najdete TADY v odkaze.

Co si dnes dáte k večeři?

7.Vytvořte si vlastní aktivitu A/B 

Šablonu jsme vytvořily v rámci kurzu Canva pro lektory a nyní ji sdílíme i vám. Využijte ji k vytvoření vlastní aktivity A/B. Můžete porovnávat, co byste si dali vy nebo vaši studenti např. bílé víno vs. červené víno, káva vs. čaj. Šablona k použití je ZDE.  

TIP od Hanky: Hanka na francouzštinu ráda používá tyhle zdroje: Snídaně v různých zemích popisujte, diskutujte, prozraďte svým studentům jak snídáte vy. Recepty pro každou příležitost - na stránkách najdete obrovské množství chutných receptů s obrázky ingrediencí a také nádobí, které je potřebné. Zabrouzdejte, jestli takovou fajn stránku najdete i na svůj jazyk.
TIP od Ivany: Nakupte si potraviny na týden Vyrazte do e­shopu, nebo hned do několika, a nakupte si přesně to, co potřebujete k jídlu na týden. Nebo nejen to, co potřebujete, ale i to, co chcete, co jste vždycky chtěli ochutnat nebo si uvařit. Nezapomeňte na sebe, klidně pozvěte přátele u příležitosti nějakého výročí. Vyzkoušejte si, jak se orientujete v cizím obchodě, zaměřte se na to, jak jsou potraviny roztříděné, jestli mají stejné měrné jednotky... Zadání úkolu přímo pro vaše studenty z naší knížky 164 úkolů 
Jsme Hanka a Ivana a zjistily jsme, že sdílení mezi lektory je základ. Potkaly jsme se na Instagramu, zašly na kafe a od té doby propojujeme svůj lektorský život. Jsme nerozlučná dvojka, dva dílky puzzle, partners in crime. Ohromně nám to prospívá. Doplňujeme se navzájem a naše know-how se násobí. Jsme Digitální lektoři.