My milujeme fotky - 12 aktivit do lekcí jazyků

Máme pro vás 12 tipů na aktivity plné fotek. Kdo nás už nějakou dobu sledujete, víte, že aktivity s obrázky a fotkami patří mezi naše nejoblíbenější. Jak různě se dá s fotkama pracovat?

My milujeme fotky - 12 aktivit do lekcí jazyků

Kdo nás už nějakou dobu sledujete, víte, že aktivity s obrázky a fotkami patří mezi naše nejoblíbenější. Jak různě se dá s fotkama pracovat? Máme pro vás 12 tipů na aktivity plné fotek.

1. Zakrývačky


Vemte fotku a něco na ní zakryjte. Studenti budou hádat, co tam je.

Inspirace z Vánočního balíčku aktivit.

2. Makrofotky

Potřebujete procvičit slovíčka nějakých konkrétních předmětů? Nafoťte jejich detaily nebo jen části a nechte studenty hádat, o jaký předmět se jedná.

Tuto aktivitu najdete v našem Improvizačním balíčku aktivit.

3. Dokreslovačky

Půlku fotky ořízněte a nechte vaše studenty vymýšlet a dokreslovat ten zbytek.

Inspirujte se naší aktivitou z Improvizačního balíčku aktivit.

4. Komiksy

Jsou na vašich fotkách nějaké postavy nebo zvířata? Přidejte jim v Canvě k pusám bubliny. Studenti budou vymýšlet, co asi říkají nebo co si myslí.

Inspirujte se naší aktivitou z Vánočního balíčku aktivit4
Koncentrované know-how pro opakované použití. Vyberte si z praktických návodů a balíčků aktivit, ke kterým se můžete kdykoli vracet. Pro vaše lepší online lekce a nadšené studenty. E-booky plné aktivit do vašich lekcí. Příprava na pár kliknutí.

5. A/B aktivity

Aktivitu typu “this or that” si velice jednoduše můžete vyrobit sami v Canvě. Tuto šablonu si můžete naplnit vlastními fotkami nebo sáhnout po fotkách z databanky. Svíčková vs. tortilly, tlustý vs. hubený, Malý Princ vs. Popelka, víno vs. pivo, počítač vs. sešit, les vs. pláž,...

Máte radši sladkou či slanou snídani (Ivanina reportáž ze Zaragozy) 

6. Co máte v kabelce?

Už jste vyzkoušeli se studenty tip č. 86 z knihy 164 úkolů? Nebo snad knihu ještě nemáte?

Knihu si pořídíte ZDE a najdete v ní mnoho dalších tipů

7. Co máte rádi?

Fotky slouží i jako skvělá icebreakerová aktivita. Nechte své studenty vytvořit fotkovou koláž v Canvě nebo v Jamboardu, kam vloží fotky věcí, které mají rádi. Na lekci se pak o tom bavte a navzájem se poznávejte.

Inspirujte se naší aktivitou “vizitka” v balíčku 50 Icebreaker aktivit.

8. Fotky z dovolené

Vaši studenti jeli na dovolenou? Ať vám pošlou fotky nebo je rovnou promítají na obrazovce a komentují. Vy jste byli na dovolené? Ukažte vašim studentům fotky a ať se vás vyptávají a tvoří otázky.

9. Fotící výzva

Ivanina nejoblíbenější výzva - španělská fotografická “reto”. Úkolem je nafotit co nejvíc (ideálně plný počet) předmětů z tohoto dokumentu. Kdo vyhraje? Ve výzvě “Zamiluj se do španělštiny”, která běžela v květnu, na to dostala nádherných 200 reakcí! Důkaz o tom, že tahle výzva vaše studenty rozhodně bude bavit.

Ivanina fotografická výzva přinesla mnoho pokladů a legrace

10. Vaše fotoalbum - z cest, před/po, rodina,...

Vaše vlastní fotky studenty vždycky budou bavit víc, než fotky z fotobanky. Probíráte cestování? Sáhněte po vlastních fotkách z cest. Probíráte rodinu? Ukažte studentům nějaké členy z vaší rodiny. Probíráte minulost? Ukažte studentům, jak jste vypadali, když vám bylo 18! Nasmějete se a procvičíte minulost i slovíčka popisu osob. Nebojte se sdílet střípky z vašeho soukromí.

11. Kulturní bizáry

Během vašich vlastních cest do zemí vašeho cílového jazyka foťte a foťte. Je tam něco jinak, než u nás v ČR? Jak vypadají jejich supermarkety? Jak vypadá pravá večeře? Jak vypadají záchody? Jak vypadají cedule stanic v metru? Jak jsou označeny ulice? Obchody? Cenovky? Jak vypadají semafory? V každé zemi najdete nějaké kulturní “bizáry”. Foťte si je, budete mít skvělý materiál ke konverzacím.

12. 10 rozdílů

Víte, že v Canvě můžete jednoduše vytvořit aktivitu “10 rozdílů” z vašich fotek? Vložte do prezentace nějakou fotografii, označte ji, klikněte na “Upravit fotografii” a zvolte nástroj ZÁZRAČNÁ GUMA. Vymažte gumou něco, co chcete, aby zmizelo. Wow! Kouzlo.:-) Úplně se vším si to neporadí, ale nějaké puntíky, fleky, knoflíky na košili, malé předměty na stole apod. to vymaže moc hezky. Poznáte, co jsem vymazala na naší hlavní fotce?

Pro práci s fotkama a tvorbu aktivit používáme převážně nástroj Canva. Pokud nevíte, jak na něj, pořiďte si náš videokurz Canva pro lektory. My Canvu milujeme a nedáme na ni dopustit! Usnadňuje nám každodenní život a nedovedeme si bez ní už představit žít.