11× mapy v lekcích jazyků

Inspirace a téma je jasné - MAPY. Téma je to cestovatelské a s velkým přesahem do lekcí během celého školního roku. Doporučujeme si článek uložit a ty nápady, které vás chytnou za srdce hned vyzkoušet.

11× mapy v lekcích jazyků
Aby člověk došel na místo, kde ještě nikdy nebyl, potřebuje: A. Vědět, jak se dané místo jmenuje, B. Mít vedle sebe průvodce, který vím, kam jde, C. Prostě se sebrat a vyrazit.

Která z odpovědí s vámi rezonuje A, B, C? Zamyslete se a klidně svoji odpověď vyslovte nahlas. A někdy se prostě neumíme rozhodnout a ani rozhoupat, jestli se na cestu chceme vydat. Podobně to mají naši studenti s učením se jazyků a my jako jazykoví lektoři často sloužíme jako navigace či jako průvodce.

11× Mapy - inspirace do vašich lekcí jazyků

Google maps – procházka

Nejrychlejší a nejlevnější způsob cestování po světě je cestování po Google mapách. Vyzkoušejte to! Umíte najít místo, kam chcete jet na dovolenou, nebo třeba ulici, kde jste bydleli na Erasmu, případně sídlo premiéra či kadeřnictví v té nejzapadlejší vesnici? Samozřejmě v zemi, jejíž jazyk se učíte. Podívejte se do ulic, čtěte názvy měst, nezapomeňte se podívat na Google Street View a procházet se. Spatříte nápisy na obchodech, někdy zjistíte i jejich otevírací dobu. Úkol 100 z knihy 164 úkolů.

Google maps – navigace

Nejznámější navigace ve vašem telefonu. Nastavte si cílový jazyk a nechte se unášet pokyny: zatoč, stále rovně,... Zaposlouchejte se také do číslovek. Nebo si otevřete mapu a navigujte sami sebe na nějaké zajímavé místo. Staňte se sami hlasem navigace. Úkol 101 z knihy 164 úkolů.

Tip: Pro snadnější samonavigaci doporučuji moderní města se sítí kolmých ulic. A pro větší zábavu historická jádra.

Bucket list

Má váš student „kbelíkový“ seznam míst, zážitků či úspěch, který si chce splnit nebo kterého chce dosáhnout než „zemře“? Rozhodně to je tip na skvělou aktivitu do vašich lekcí a někteří pilní studenti si takovýto seznam mohou připravit i za domácí úkol. Zkuste si ho vytvořit i vy a zaměřte se na ty TOP vysněné destinace. Hanka má na svém seznamu Kanadu a Ivana by moc vyrazila do Patagonie.

Stírací a vybarvovací mapy

Na toto jste rozhodně na svých sociálních sítích a v cool obchodech narazili. Mapy světa, kde si můžete mincí seškrábnout či vybarvit povrch země, kterou jste navštívili. Rozhodně se od tohoto tématu můžete odpíchnout i v hodině, ať už se rozhodnete bavit o pomalém cestovaní či o různých snech či takovém tom japonském stylu, kdy máte málo dovolené a chcete toho vidět hodně…

Tip: Případně si můžete stáhnout aplikaci Been a zjistit kolik % světa už jste viděli.

Slepé mapy

Některým se při tomto slově objeví na tváři zděšený výraz při vzpomínce na písemky zeměpisu. Nám jazykovým lektorům nemusí. Vemte si k ruce slepou mapu země svého jazyka a zkuste se pobavit o tom, kde student byl, kam by rád jel, kde je hlavní město, největší památky či kuriozity. Můžete si vše do mapy zapisovat či zakreslovat, jestli chcete jít do papírové verze, nezapomeňte, že tahle mapa se vám bude hodit ve velikosti A4, ať je na vše dostatek místa. Chcete-li slepou mapu do online hodin, sdílená tabule bude váš nejvetší kamarád. Co třeba jamboard? Nebo rovnou budete sdílet v zoomu a funkcí annotate doplňovat?

Newsletter pro jazykové lektory je napěchovaný super tipy do výuky

Každé druhé pondělí přistane ve vaši schránce e-mail, který si zamilujete. Najdete v něm tipy na aktivity, které můžete rovnou využít během celého týdne s vašimi studenty.

Chci odebírat

Obrázkové mapy

Vyhledejte si na Googlu či na Pinterestu obrázkové mapy vašich cílových zemí nebo zemí, ve kterých žijí, případně dovolenkují vaši studenti. Můžete najít obrázkové dětské mapy s obrázky typických zvířat, monumentů, krojů, produktů, jídel. Obrázkové mapy se hodí na procvičování různých slovíček, ne jenom těch geografických. A studentům se budou líbit víc než klasické Google Maps.

Interaktivní mapy

Ať už chcete se svými studenty probírat kulturní zajímavosti jednotlivých regionů, nebo si třeba povídat o přírodních krásách, interaktivní mapy, které můžete snadno sdílet a nebo promítat na stěnu, vám vždy pomůžou vytvořit profesionální lekci vhodnou digitálního lektora. Ať už sáhnete po krásných vytvořených mapách, které objevíte na internetu, nebo si ty svoje vytvoříte v genially, vždycky budete mít úspěch.

Tip: od Hanky pro francouzštináře  Les régions de France

Puzzle mapy

Za každou správně zodpovězenou odpověď jeden puzzlík, nebo složte mapu třeba Španělska podle jednotlivých regionů a povídejte se o tom, co kde je zajímavého, jestli jste tam byli a nebo jestli vás tento region láká. Ivaně tuto magnetickou mapu věnovala studentka a Hanka si svoji puzzle mapu vyrobila sama (koupila si bílé puzzlíky a nalepila na ně vytištěnou mapu).

Prokrastinační mapa

Prokrastinace je slovo, které jste určitě slyšeli mockrát. Možná s ní bojujete, možná jste v ní nejlepší na světě anebo ji vůbec neznáte. Zkuste se zamyslet nad tím, jak by vypadal svět kolem vás, kdyby byl složený ze chvil, které vám zpříjemňují osobní život, ale zase trochu komplikují plnění povinností. Využijte u toho geografickou slovní zásobu, pastelky a humor. Úkol 90 z knihy 164 úkolů.

Namalujte mapu!

Víte, kde bydlíte? Určitě ano! Ale jak byste své okolí nakreslili? Třeba pro kamaráda cizince, kterého u sebe ubytujete. Popište všechno, co je pro jeho pobyt důležité. Nebo si nakreslete mapu pro sebe a nezapomeňte na svá oblíbená místa. Klidně si vyberte velký papír, ať se můžete rozmáchnout. Kreativitě se zde opravdu meze nekladou. Úkol 91 z knihy 164 úkolů.

Milujeme BrainBoxy

Zábavná, postřehová a vědomostní hra, která bude bavit vás i vaše studenty. Využijete ve třídě, v kavárně i na online lekci. My obě máme v našich jazycích verzi Svět a pak Španělsko a Francii. Zapátrejte na internetech, uvidíte, co objevíte 😊. Hodit se vám bude samozřejmě i ta česká verze, kterou seženete v každém lepším hračkářství či na stránkách Albi.cz

Baví vás naše nápady? Dejte nám vědět! Chcete si ulehčit lektorský život?

Mrkněte se po našich e-boocích plných aktivit. 

kompletní nabídka Digitálních lektorů