Jak jste na tom s návyky?

Vybudovat si zdravý návyk není jen tak, samy o tom dost víme. Zjistily jsme, že velmi pomáhá vždy někdo další. A jak to vnímáte vy?

Jak jste na tom s návyky?

Každý čtvrtek, když se spolu obě dvě vidíme v kanceláři, minimálně půlku naší pracovní doby jen prokecáme.

 Je to naše oblíbená prokrastinace, hlavně po společném obědě a povinném dortíčku.

 A někdy máme fakt zajímavá témata! Třeba zrovna minulý týden jsme se zamýšlely nad tím, jak obrovské množství aktivit v našem životě vyžaduje vytvoření návyku. A že to není žádná sranda! Hanka se chlubila tím, že už se konečně naučila zautomatizovat si používání mezizubních kartáčků (po asi 15 letech zapomínání a výmluv, hurááá!) a Ivana se zas konečně naučila si každý večer poctivě čistit pleť kosmetickými přípravky. 

 Co nám k tomu pomohlo? Zjistily jsme, že v obou dvou případech pomohlo to samé - někdo další. Hance hraje do karet její přítel, který se o své zuby stará jak profesionální dentální hygienička, a Ivanu dokopalo k akci až to, když ji její studentka kosmetička poslala loni vánoční balíček s potřebnou kosmetikou až domů a vysvětlila jí, co přesně má každý večer dělat. Kdybychom na obojí byly samy, podařilo by se nám dosáhnout těchto návyků? Jsme přesvědčené o tom, že ne. A to i přesto, že moc dobře víme, jak je čištění mezizubních prostorů a starání se o pleť po třicítce důležité a jaké důsledky má zanedbávání této péče.

💡
Zkratka na vaší lektorské cestě - Potřebujete konkrétní odpovědi na vaše otázky? Nevyhovují vám termíny skupinových kurzů? Chcete najít způsob lektorování, který vás bude skvěle bavit i živit? Na jedné konzultaci získáte informace, po kterých byste sami pátrali měsíce i roky. S kterou z nás se pustíte do práce? S Ivanou nebo s Hankou? Objednejte si konzultaci na info@digitalnilektori.cz

My dvě už taky moc dobře víme, jak cvičit a zhubnout 5 kg, ale stejně nám to ani jedné bez trenéra prostě nejde. A pak jsme si to uvědomily! Ty jo, vždyť to je úplně stejné s podnikáním i s tím naším milovaným Flowlance! Všichni lektoři moc dobře víme, jak strašně by nám pomohlo mít v našich lekcích a výdělcích systém a fakturovat automaticky. Zní to tak krásně, když o tom ti kluci mluví! Ale jak se do toho jen pustit? Jak si z nástroje Flowlance udělat návyk, který nám ušetří x hodin měsíčně? Pořád to jen odsunujeme a čekáme, až… až… Na co vlastně? 

Nejhorší na tom je, že celý ten proces tvoření nového návyku doprovází negativní myšlenky. Výčitky, že jsme to ještě furt neudělaly, strach, že se dopustíme nějaké chyby, obavy, že tohle není správná cesta a existuje ještě nějaká lepší metoda... Funguje to přesně tak, jak píše James Clear ve své knížce Atomové návyky: “Natolik se soustředíme na snahu nalézt ten nejlepší postup, že se nikdy nerozhoupeme k činu.”

Všichni tak nějak podvědomě čekáme na to, až nás někdo vezme za ruku a řekne: “Tohle je opravdu ta nejlepší metoda. Pojď, budeš to dělat se mnou, já tě budu provázet a postupně se to naučíš. Bude to snadné.” A ono to nakonec opravdu snadné je. Často daleko snadnější, než jsme si mysleli. 

 A úplně stejně je to s administrativou, daněma,... celým tím kolosem, který před sebou jako lektoři na volné noze tlačíme. Máme z toho někdy strach, že svoje podnikání trochu meteme pod ubrus a říkáme si potichu "ono to nějak dopadne". Když narazíme na nějaký pojem, nebo čteme nějakou diskuzi na facebooku, trochu nám tuhne krev, ale "ono to nějak dopadne". I ta naše volná noha chce zvyk, rutinu a hlavně přesné informace. Nám s tou jistotou už pár let pomáhá Lucka Krausová, nechte si taky poradit ve videokurzu Podnikatelská administrativa pro jazykové lektory.

Kdo je Lucie Krausová? 

Lucka je nejen ekonomka a účetní, ale i lektorka. Všechna ta účetní a finanční témata, se kterými se většina z nás v podnikání pere a nerozumí jim, nám Lucka umí podat jasně a srozumitelně. Podnikání žen se věnuje od roku 2013 a kromě našich Digitálních lektorů spolupracuje i s projektem #HolkyZMarketingu nebo Ženy v byznysu apod. Velmi dobře umí poradit i podnikatelkám s dětmi. Sama má doma tři.

Baví vás naše nápady? Dejte nám vědět! Chcete si ulehčit lektorský život?

Mrkněte se po našich e-boocích plných aktivit. 

kompletní nabídka Digitálních lektorů

Okénko k zamyšlení o našich návycích končíme 3 aktivitami, které můžete použít rovnou ve vaší dnešní lekci

  • Window swap - Otevřete virtuální okno na náhodném místě a můžete začít popisovat 
  • Secret door - Otevřete dveře a uvidíte, kde se octnete
  • Víkend - Klikněte a nechte vaše studenty vyprávět o svém volném čase a nebo třeba programu