Jak jsem vytvořila svůj první kurz španělštiny online

Petra Vronková popisuje, jak sebrala odvahu a vytvořila svůj první kurz španělštiny online.

Jak jsem vytvořila svůj první kurz španělštiny online

Petra Vronková je lektorka španělštiny a máma maličké slečny. Ve svém článku popisuje, jak sebrala odvahu a vytvořila svůj první kurz španělštiny online. Vysvětlí nám proč a kde vzala motivaci, popíše odhodlání i komplikace. Podělí se i o technické nástroje, které použila. Nechte se inspirovat a, jak říká Petra, nejlepší způsob zdokonalování, učení a realizace je akce. I my dvě o tom víme své.

Pro každého (nejen) lektora je současná situace výzvou. A mnoho lektorů se muselo vydat na online neprošlapanou cestu plnou neznámých dobrodružství. Víme, o čem mluvíme! Ve středu 11. března se uzavřely školy a my se rozhodly rychle jednat a natočit webinář zdarma o základech online výuky. Neměly jsme nic než vlastní zkušenosti s online výukou a sen naučit české lektory vyučovat online. A jak píše Petra Vronková ve svém článku nejlepší způsob zdokonalování, učení a realizace je akce. Tak jsme do toho šly. A mnozí z Vás v neděli 15. března sledovali náš první webinář o základech online výuky. O tom, jaké technické i jiné katastrofy tomuto vysílání předcházely vám napíšeme někdy příště. Ale věřte, že nelitujeme ani jedné minuty totálního vyčerpání z prvních dvou týdnů spuštění Digitálních lektorů.

Jak jsem vytvořila svůj první kurz španělštiny online

Ráda bych vyzvala všechny lektory jazyků, kteří se teď musí realizovat online, aby se toho nebáli a šli do toho po hlavě, jako jsem to udělala já.

Několik let jsem plánovala vytvořit online kurz španělštinya když začalo období karantény, vyčítala jsem si, že jsem nebyla schopna ho dosud vytvořit, nahrát a publikovat. Kdybych ho teď tak měla, mohla jsem se konečně realizovat. Brzdila mě ta slavná komfortní zóna. Vytvořit koncept byl taky oříšek, ale představa, že si mám sednout před počítač, začít nahrávat a něco říkat, mi přišlo jako něco šíleného. Připadala bych si u toho hloupě a trapně.

Věděla jsem, že období karantény je dost zásadní. Po tomto období budou z většiny lektorů online lektoři a uchytit se pak v oboru by mohlo být mnohem těžší. Musela jsem tedy jednat hned. Měla jsem dvě možnosti. Začít tvořit už po sté nový koncept a postupně kurz vytvářet se vším všudy nebo udělám něco šíleného a vykročím konečně z té zóny a dám o sobě vědět.

Udělala jsem to. Vytvořila jsem formulář k registraci k měsíčnímu kurzu zdarma. Do kurzu se přihlásilo 121 zájemců. Měla jsem v plánu vytvořit nějaké video, které budu každé pondělí publikovat, a k tomu cvičení, díky kterým si novou slovní zásobu a gramatiku budou klienti moct osvojit. A tak jsem začala kurz tvořit. Bylo to dost na knap a moje malá dcerka mi práci moc neulehčovala.

Vstávala jsem dřív než ona, abych získala čas navíc a tvořila materiál. Během jejího spánku po obědě jsem se zavřela do pracovny a začala natáčet. Prostě jsem musela. Stud a jiné negativní pocity musí teď stranou. 121 zájemců čeká v pondělí video!

Tvořím kurz za běhu a je to parádní adrenalin. Zpětná vazba mých klientů je můj hnací motor. Nečekejte na dokonalost. Ze zkušenosti vím, že nejlepší způsob zdokonalování, učení a realizace je akce! Jděte do akce! Hned! Pokud máte odkládací nemoc jako já, tak si určete datum a napište ho na svůj web, na své sociální sítě, napište email všem kontaktům z vaší databáze. Pak už nebude cesty zpět.

Technické pomůcky

Ráda bych Vám představila technické pomůcky a zlepšováky, díky kterým jsem kurz vytvořila a které pomáhají klientům s učením a opakováním. Existuje mnoho způsobů, jak online kurz vytvořit a vést ho. Já vám ukážu, jak kurz dělám já.

K výuce používám převážně prezentace. Prezentace vytvářím na canva.com. Na výběr máte z několika krásných šablon, které je možné si podle svého upravit. Můžete změnit barvy, fonty, obrázky nebo je posouvat, zmenšovat či zvětšovat. Já mám placenou verzi, ale klidně si vystačíte s verzí zdarma. Vytvořenou prezentaci pak stáhnu v PDF a nahraju ho do PDFescape, pomocí kterého v dokumentu vytvořím editovatelná místa. To znamená, že do PDF můžu při výuce různě vpisovat, co potřebuji, jako by to byla interaktivní tabule v učebně. PDFescape je pro dokumenty do 10MG zdarma, pokud je tedy prezentace větší, používám funkci compress PDF v ilovepdf.com. Tam si dokument zdarma zmenším a nahraji do PDFescape znovu.

Nahrát obrazovku můžete například pomocí QuickTimePlayeru, funkcí Nový záznam obrazovky nebo přes Zoom. Já jsem nejdřív lekce natáčela přes QuickTime, teď nahrávám přes Zoom, protože krom sdílené obrazovky je vidět i malé okénko s vyučujícím a to se někdy hodí. Mně tato forma velice vyhovuje, protože jako introvert vítám, že jsem vidět jen v malém okénku a tak trochu se schovám za tu prezentaci. Ze Zoomu si poté video stáhnu a nahraji neveřejně na Youtube. Odkaz z youtube pak vložím do členské sekce na webových stránkách.

Webové stránky tvořím pomocí aplikace Mioweb, díky kterému vytvořím web i členskou sekci pomocí pár kliknutí. Mioweb je opravdu pro všechny, i technicky nezdatné. Navíc vyjde levněji, než řešit každou věc s webmasterem, programátorem atd. Kromě již zmiňované webové stránky, si můžete vytvořit i blog a členskou sekci, která je perfektní pro váš nový online kurz. Mioweb nabízí 14-ti denní verzi zdarma.

V členské sekci pak student najde tematické video a pod ním má ke stažení prezentaci z videa, lekci v mp3 a odkaz na Quizlet. Quizlet je skvělý nástroj, který z přidaných slovíček a vět vygeneruje online kartičky, různá cvičení a hry, díky kterým si student novou slovní zásobu může osvojit. Novou slovní zásobu je možné si i vytisknout jako seznam nebo oboustranné kartičky, které taky vkládám do členské sekce pro ty, kteří se raději učí z papíru.

Otázky ohledně probraných témat mohou studenti klást v soukromé facebookové skupině, kde každý den pokládám nějakou otázku z probrané látky a doplňuji probrané informace, je-li to potřeba.

Na konci týdne posílám email všem účastníkům se závěrečným testem a diktát, který osobně opravím a posílám zpět s poznámkami.

Pokud chcete učit online, teď je ten správný moment. Pusťte se do toho.

Petra Vronková

Petra je lektorkou španělštiny. Své studenty učí online z malé vesničky na jihu Španělska El Rocío, kde bydlí se svou rodinou. Kromě lekcí přes skype také nabízí online kurz španělštiny. Tento kurz je zdarma pro všechny, kteří chtějí čas strávený v karanténě využít nějak efektivně.

Už šestým rokem se zajímá o online svět, který miluje, fascinují ji jeho nekonečné možnosti. Snaží se proto propojovat své dvě vášně: výuka španělštiny online.

Petra Vronková