Genially - aplikace, která si mě získala

Genially je bomba! Je to jednoduchá platforma pro všechny druhy interaktivního obsahu. Agu, autorku dnešního článku, si úplně získala. Strávila již stovky hodin vytvářením aktivit do hodin jazyků pro Digitální_lektory.

Genially - aplikace, která si mě získala

Genially je bomba! Je to jednoduchá platforma pro všechny druhy interaktivního obsahu. Agu, autorku dnešního článku, si úplně získala. Strávila již stovky hodin vytvářením aktivit do hodin jazyků pro Digitální_lektory. Prošla si mnoha slepými uličkami a teď je připravena se s námi podělit o své znalosti a dovednosti.

Asi si všichni živě vybavujete, jak se vám s příchodem korony a následné karantény změnil život. U mě to byla velká změna, ještě na začátku března jsem si užívala studia a cestování po Španělsku a o tři týdny později jsem se ocitla zavřená v karanténním pokoji v Praze, bez peněz, bez práce a bez plánů. Moje katedra se nepotýkala s distanční výukou příliš úspěšně a já se dostala do situace, ve které jsem (snad kromě smutnění po venkovním světě a po kontaktu s lidmi, zoufalých výletů na balkon a sjíždění seriálů na Netflixu) neměla co dělat.

Když jsem se dozvěděla o tom, že moje kamarádka, Ivanka, rozjíždí nový projekt a má práce nad hlavu, hned jsem se nabídla, že ráda s něčím pomůžu. V karanténě jsem měla k dispozici jenom počítač a internet, ale ukázalo se, že pro Digitální lektory to není překážka, naopak. Dozvěděla jsem se o plánu připravovat interaktivní materiály do lekcí jazyků a dostala jsem za úkol porovnat a otestovat několik aplikací - jednou z nich bylo Genially, které mě hned na první pohled oslnilo svými nekonečnými možnostmi. Začala jsem ho postupně prozkoumávat a tak nějak omylem se mi stávalo, že jsem se jím proklikávala až dlouho do noci. Ohromně mě to bavilo, protože čím víc jsem se toho naučila, tím víc možností se mi otevřelo.

Takhle zpětně to zní krásně, hraní si a objevování. Dvakrát jednoduché to ale nebylo. Obzvlášť ze začátku ne. Snažila jsem se najít nějaká instruktážní videa, ale v češtině jsem nenašla žádné a v angličtině a španělštině jsem našla jenom příliš obecné nebo naopak příliš konkrétní a náročné návody. Nezbylo nic jiného, než se s tím poprat sama. Tady se můžete pro představu podívat, jak vypadal můj první výtvor. V tu chvíli mi přišel skvělý, byla jsem pyšná, jak využívá interaktivní prvky. Potom jsem objevila animace a v zápalu nadšení jsem vytvořila své druhé dílo. Také se mi moc líbilo. Dnes už bych se tím ale moc nechlubila.

Učení se s Genially byla (a stále je) taková horská dráha plná pokusů a omylů – lístek je ale zadarmo a člověk se na ní pořádně vyblbne.

Genially totiž dává možnost popustit uzdu kreativitě a vytvářet téměř cokoliv - což zní také krásně, ale paradoxně to může být až omezující. Pro člověka je vždy jednodušší vybrat si ze dvou, z deseti, nebo klidně i ze stovek možností, než si vybírat z nekonečna. Proto bych tu chtěla podtrhnout, že prvním krokem při vytváření jakéhokoliv obsahu (a to samozřejmě nejen v Genially) by mělo být zamyšlení. Jaký bude mít účel? Jaké cíle chci tímto prostředkem naplnit? Jak má fungovat? Co má umět? Co nesmí chybět? Jak má vypadat? Ve chvíli, kdy si odpovíme na tyto otázky, si můžeme začít hrát...

Genially si mě úplně získalo a od jara jsem strávila už stovky hodin vytvářením různých interaktivních aktivit pro Digitální_lektory, spoustu z nich můžete najít na facebooku nebo na blogu.

Aplikaci můžu z celého srdce doporučit, ať už se chystáte vytvářet cokoliv. A pokud se to celé nechcete učit sami, máme pro vás nabídku kurzu, který vám usnadní vaše začátky a vyhnete se dlouhým hodinám plných zbytečného klikání (ty už jsem si za vás odtrpěla já). Mohla bych se tu ještě rozepsat do mnoha odstavců popisujících, jaké genially je, co všechno umí a další chvalozpěvy, bojím se ale, že bych tím nikdy nedosáhla pravého představení této mimořádné aplikace. Radši se vám pochlubím svým posledním výtvorem, který to udělá za mě. Protože jak představit lépe Genially, než prostřednictvím Genially samotného?

Aga Derflová

Jmenuju se Aga a jsem nadšená studentka. Už nějaký čas trávím studiem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde se věnuji pedagogice a češtině v komunikaci neslyšících. Když zrovna nejsem ve škole, pracuji s dětmi a moc mě to baví. Když mám volno i od nich, ráda cestuji, ideálně někam do přírody.