Zimní slovní zásoba - aktivita do lekcí jazyků s bonusem k vytištění

Zima je tu! Už umí vaši studenti všechna ta slovíčka, která jim pomohou vyprávět příběhy o Vánocích, o lyžování či jen o tom, jak si dali doma pod dekou horkou čokoládu? Ještě ne? Je nejvyšší čas. Využijte námi vytvořené interaktivní materiály nejen do vašich online lekcí.

Zimní slovní zásoba  - aktivita do lekcí jazyků s bonusem k vytištění

Zima je tu! Už umí vaši studenti všechna ta slovíčka, která jim pomohou vyprávět příběhy o Vánocích, o lyžování či jen o tom, jak si dali doma pod dekou horkou čokoládu? Ještě ne? Je nejvyšší čas. Využijte námi vytvořené interaktivní materiály nejen do vašich online lekcí.

Zimní slovní zásoba je aktuální! Podívejte se z okna! Někde už napadl první sníh, Vánoce se blíží... A jestli potřebujete aktivitu do svých hodin, ve které si malí nebo velcí potrénují nejenom slovíčka, ale i mnoho dalších dovedností, stačí si kliknout na váš jazyk a můžete začít. Čeká vás několik stránek různých úkolů, postupně gradují a zároveň opakují slovní zásobu.

Zimní aktivita v Genially

První stránka je plná obrázků, můžete se učit slovíčka, máte možnost hýbat s obrázky a posouvat si je, kam zrovna potřebujete. Ať už podle zadání a nebo podle toho, co zvolíte za úkol. Obrázky se dají třídit do různých skupin podle vámi zadaných kritérií - barva, druh, rod, počet... Nezapomeňte, že můžete na stránce i malovat či psát ať už přímo v Genially (tužkou v pravé horní části) či případně funkcí annotate v Zoomu.

Druhá stránka procvičí pozornost a zároveň pomáhá přesouvat slovíčka z pasivní do aktivní části slovní zásoby. Zadání zní - najděte stejné dvojice obrázků. Je jich několik párů. Můžete vašim studentům zadat úkol na rychlost či postřeh nebo je nechat střídat či případně popisovat obrázky. To necháváme na každém lektorovi zvlášť.

Třetí úkol slouží jako trénink paměti. Úkolem je zapamatovat si obrázky a na další stránce zjistit, který obrázek chybí. Obtížnost nastavujete vy sami - můžete dovolit studentům překlikávat z obrázku tam a zpět a nebo dát časový limit na zapamatování prvního obrázku a následně překliknout. Už víte, co chybí na druhé stránce?

Čtvrtý úkol je takové malé závěrečné opakování. Studentům stačí najít pro jeho splnění 5 rozdílů a označit je - ať už slovně či funkcí malování. A pozor někdy to jsou detaily!

Jazykové verze zimní aktivity: čeština, španělština, francouzština, angličtina, japonština

Dejte nám vědět, jak jste aktivitu využili. Můžete nám poslat i vaše nápady a my je zde rády zveřejníme.

Technické tipy

My obě nejraději pro online lekce jazyků se studenty používáme Zoom. Tento komunikační program nám umožňuje sdílet hravě obrazovku (i zvuk), zároveň má kouzelnou funkci annotate, takže můžete psát i malovat na sdílenou obrazovku, vy i vaši studenti. Když máte skupinu více osob, klidně dejte každému z nich jeho oblíbenou barvu, když potřebujete popsat slovní zásobu, doplnit členy, či třeba zaškrtávat... Zoom to všechno zvládne.

BONUS

Papírová hra na procvičení zimní tématiky s vašimi studenty. Můžete ji zaslat i ke stažení a oni mohou trénovat i doma s rodinou.

Klikněte zde.

Lektoři!

Vytvořeno pomocí Genially - geniální platformy na vytváření všech druhů interaktivního obsahu. Neváhejte si stáhnout náš videokurz, jediný svého druhu v České republice a začněte tvořit!