Jarní slovní zásoba - aktivita do jazykových lekcí

Počasí se střídá, květiny kvetou, zvířata mají mláďata. Covid neCovid. Hru využijete na procvičování slovíček nebo třeba rozdílů mužského a ženského rodu. Můžete tvořit věty, hledat vhodná přídavná jména a to vše v jarním kontextu.

Jarní slovní zásoba - aktivita do jazykových lekcí

Další aktivita z naší dílny. Tentokrát na jarní slovní zásobu. Počasí se střídá, květiny kvetou, zvířata mají mláďata. Covid neCovid. Hru využijete na procvičování slovíček nebo třeba rozdílů mužského a ženského rodu. Můžete tvořit věty, hledat vhodná přídavná jména a to vše v jarním kontextu.

Jarní slovní zásoba je stále aktuální. Podívejte se z okna! Počasí se střídá, květiny kvetou, zvířata mají mláďata. Covid neCovid. A jestli potřebujete aktivitu do svých hodin, ve které si malí nebo velcí potrénují nejenom slovíčka, ale i mnoho dalších dovedností, stačí si kliknout na váš jazyk a můžete začít. Čeká vás několik stránek různých úkolů, postupně gradují a zároveň opakují slovní zásobu.

Jarní aktivita v Genially

První stránka je plná obrázků, můžete se učit slovíčka, máte možnost hýbat s obrázky a posouvat si je, kam zrovna potřebujete. Ať už podle zadání a nebo podle toho, co zvolíte za úkol. Obrázky se dají třídit do různách skupin podle vámi zadaných kritérií - barva, druh, rod, počet... Nezapomeňte, že můžete na stránce i malovat či psát ať už přímo v Genially (tužkou v pravé horní části) či případně funkcí annotate v Zoomu.

Druhá stránka procvičí pozornost a zároveň přesouvá slovíčka  z pasivní do aktivní části slovní zásoby. Zadání zní - najít stejné dvojice obrázků. Je jich několik párů, takže ať už zadáte úkol vašim studentům na rychlost nebo se budou střídat či případně ještě popisovat, co mají společné... to necháváme na každém lektorovi zvlášt.

Třetí úkol slouží jako trénink paměti. Úkolem je zapamatovat si obrázky a na další stránce zjistit, který obrázek chybí. Obtížnost nastavujete vy sami - můžete dovolit studentům překlikávat z obrázku tam a zpět a nebo dát časový limit na zapamatování prvního obrázku a následně překliknout. Už víte, které zvířátko chybí na druhé stránce?

Čtvrtý úkol je takové malé záverečné opakování. Studentům stačí najít pro jeho splnění 5 rozdílů a označit je - ať už slovně či funkcí malování.

Jazykové verze aktivity: čeština, španělština, francouzština, angličtina

A stejně jako vždy, jestli si přejete mít variantu pro jazyk, který učíte, napište nám. Pošleme Vám přehlednou tabulku, kde nám můžete pomoci s překladem. Ten pak zapracujeme a zde zveřejníme odkaz.

Dejte nám vědět, jak jste aktivitu využili. Můžete nám poslat i vaše nápady a my je zde rády zveřejníme.
Technické typy

My obě nejraději pro online lekce jazyků se studenty používáme Zoom. Tento komunikační program nám umožňuje sdílet hravě obrazovku (i zvuk), zároveň má kouzelnou funkci annotate, takže můžete psát i malovat na sdílenou obrazovku, vy i vaši studenti. Když máte skupinu více osob, klidně dejte každému z nich jeho oblíbenou barvu, když potřebujete popsat slovní zásobu, doplnit členy, či třeba zaškrtávat... Zoom to všechno zvládne.

Vytvořeno pomocí Genially - geniální platformy na vytváření všech druhů interaktivního obsahu. Neváhejte si stáhnout náš videokurz, jediný svého druhu v České republice a začněte tvořit!