Hra tvého života I. - aktivita do lekcí jazyků

25 políček, 25 otázek. Hra motivuje studenty ke konverzaci a krůček po krůčku umí rozmluvit začátečníky i introverty. Klikněte na vaši oblíbenou jazykovou verzi a hoďte kostkou.

Hra tvého života I. - aktivita do lekcí jazyků

Každou středu se do konce června můžete těšit na novou interaktivní hru do hodin. Ukážeme vám ji v několika jazykových verzích, v jazycích které jsou nám dvěma blízké - česky, španělsky, francouzsky a anglicky. A jestli budete mít zájem o svůj jazyk, stačí se nám ozvat a můžete se stát jejím spolutvůrcem.

Hra tvého života I.

Dnes vám slavnostně představujeme první hru - Hru tvého života I. Jedná se o klasickou online verzi deskové hry, kdy házíte kostkou a posouváte se k cíli. Čeká na vás 25 políček a 25 otázek. Hra motivuje studenty ke konverzaci a krůček po krůčku umí rozmluvit začátečníky i introverty. Potrénujete mluvený projev, reakci na neočekávaná témata, gramatiku, ale často se i zasmějete. Je to na vás na lektorech, jak hru představíte a budete ji hrát. A proč Hra tvého života I.? My už víme, že jich bude víc, pokaždé v jiném tipy hry a jinými otázkami. A můžete hrát! Stačí scrollovat dolů na stránku a kliknout na vaši jazykovou verzi a hodit kostkou!

Jazykové verze - Hry tvého života: čeština, španělština, francouzština, angličtina, němčina

Tipy do hodiny:

  • Lektor sdílí svoji obrazovku a háže za studenta/studenty kostkou a posouvá je po plánku a vždy rozklikne otázku.
  • Student může sdílet a posouvat.
  • Nezapomeňte trénovat i číslovky, případně i sčítání či můžete vybírat jen liché č sudé otázky.
  • Naučte své studenty reagovat na otázky, kterým nerozumí, nebo na které se jim nechce odpovídat, ať už z důvodu, že neznají odpověď či se jim nechce sdělovat osobní informace. I takový je život.
  • Využijte věty k trénování překladu.
  • Nechte si své studenty nachystat samostatně odpovědi jako domácí práci.
A určitě jich vymyslíte daleko víc. Budeme se těšit na vaše varianty a rády je sem doplníme.

Ivany tip

Já většinou tento typ her a aktivit používám do začátku svých lekcí a to vždy čtyři týdny po sobě a navíc ve všech svých kurzech a lekcích. Zní to bláznivě, ale je to neuvěřitelně praktické a velmi kreativní. Se začátečníky budete postupovat opatrněji, můžete se učit reakce, překlady, nechat je tvořit více doma a každý týden budou šikovnější a nadšenější. Poslední čtvrtý týden už jim budou připadat otázky snadné a půjde to jak po másle. S pokročilejšími si můžete užít rychlé reakce, rozvíjet slovní zásobu, rozebírat gramatiku, nechat je napsat delší texty či natočit odpovědi jako krátké video. Délku aktivity řídíte vy jako lektoři. Můžete ji zvládnout za 5 minut, ale klidně na ni postavit celou hodinu.

Projekt Digitální_lektoři běží necelé dva měsíce a snaží se podporovat lektory jazyků. Ať už webináři o základech online výuky, ve videokurzu o Zoom či online kurzech Lektoři jazyků objevte online svět, každý týden si můžete na YouTube pustit inspirativní rozhovor s lektory či odborníky z různých oblastí, přečíst si článek na blogu na různá témata nejen ze světa online výuky či sledovat naše tipy do výuky na Facebooku či na Instagramu sledovat zážitky nejen z našich lekcí se studenty. Ale ještě něco nám dvěma chybělo. Něco, co jsme chvíli neuměly popsat. Něco praktického, co jako lektorky španělštiny a francouzštiny můžeme využít přímo do svých hodin se studenty - ne know-how, ne nástroj, ale jednoduché aktivity, které mají více využití. A tak vznikl nápad vytvářet interaktivní her do lekcí.

První várku jsme měsíc testovaly na našich studentech a rády vám představíme i naše tipy na její různá použití. O technickou podporu a přímou tvorbu jednotlivých aktivit a jejich jazykových mutací se postarala naše kamarádka Aga na stránce Genial.ly. Pomohla nám tím splnit sen. Vše se můžete naučit i vy. S Genial.ly není tak složité pracovat. Naučíte se to i sami a nebo brzy s Agou v kurzu Digitálních_lektorů.

Vytvořeno pomocí Genially - geniální platformy na vytváření všech druhů interaktivního obsahu. Neváhejte si stáhnout náš videokurz, jediný svého druhu v České republice a začněte tvořit!