Aktivita - "Hispanos" a "Francophones"

"Hispanos" a "Francophones" jsou naše srdcové aktivity do hodin. Žádnou jinou aktivitu nemáme tolikrát vyzkoušenou. Nechte se inspirovat a můžete se svými studenty konverzovat, psát, poslouchat, vyhledávat informace na internetu...

Aktivita - "Hispanos" a "Francophones"

"Hispanos" a "Francophones" jsou naše srdcové aktivity do hodin. Žádnou jinou aktivitu nemáme tolikrát vyzkoušenou. Nechte se inspirovat a můžete se svými studenty konverzovat, psát, poslouchat, vyhledávat informace na internetu... Dáváme vám velikou svobodu aktivitu uchopit po svém a ve vašem stylu.

"Hispanos" a "Francophones" jsou naše srdcové aktivity do hodin. Žádnou jinou aktivitu nemáme tolikrát vyzkoušenou. Existuje nespočet možností, jak ji zapojit do výuky a užít si hispánský a nebo frankofonní svět. Můžete probrat národnosti, mužský i ženský rod, profese, číslovky, přítomný čas, otázky, minulé časy… Nechte se inspirovat a můžete se svými studenty konverzovat, psát i poslouchat. Máte velikou svobodu jak aktivitu uchopit po svém a nebo využít některou z jednoduchých variant, která je vždy u každé stránky popsaná i s případnými správnými výsledky.

Rozhodně využijte toho, že mají vaši studenti připojeni k internetu a nechte je vyhledávat informace v daném jazyce. Postupně může využití této aktivity rozšiřovat. Nejdříve třeba výslovnost, jména, profese, národnosti, roky narození, v dalších lekcích vytváření otázek, hádanek, psaní krátkých i delších textů... Fantazii se meze nekladou, ať už osobnosti využijete jako úvodní rozehřívací aktivitu, či si je vezmete jako projekt do lekcí, věřte, že tak často otevřete dveře do kultury daného jazyka. Někteří studenti budou znát všechny osobnosti, jiní třeba jen sportovce či herce. Rozšíříte jim povědomí a všeobecný přehled a to je velmi cenné. Nebojte se tedy vyzkoušet aktivitu různými způsoby, pouštějte si videa na youtube, rozhlasové rozhovory, sportovní utkání, trailery, čtěte klidně i bulvár či knihy slavných spisovatelů, nechte své studenty hledat spojení mezi osobnostmi nebo napříč kulturami.

originální papírová verze "Hispanos"

Pro inspiraci jsme nešly tentokrát daleko. Kartičky "Hispanos" patří k moji povinné výbavě na všechny kurzy i lekce. Přesně jsme věděly, co chceme vytvořit online (to je ostatně základ u výroby každé hry). První "Hispanos" vznikly před 15 lety, když jsem začala učit španělštinu a od té doby prošly vývojem a změnami. Tato online verze je prozatím poslední. Nejsou to ale jen fotografie převedené do interaktivní podoby! Je toho mnohem víc. A navíc máme i "Francophones"! Variantu do hodin francouzštiny.

Nechte se inspirovat nápady kolegů lektorů se kterými jsem měla na podzim 2019 workshop ve Zlíně na Motivačním setkání pro vyučující cizích jazyků na téma: Jak se s 20 fotkami slavných osobností z hispánského světa dají učit různé úrovně (od úrovně A1 - B2 a klidně dál). Tehdy jsme vymysleli přes 100 her i aktivit, od malých her po velké projekty. Deset si jich můžete přečíst v článku: Hispanos - minimalistická inspirace nejen do hodin španělštiny.

Budeme se těšit na vaše zprávy a nápady na použití naši srdcové aktivity a případně, jestli chcete vytvořit hru pro váš jazyk, stačí se s námi spojit. Už to nějak vymyslíme.

"Hispanos" a "Francophones"

Jazykové verze aktivity: španělština, francouzština

Vytvořeno pomocí Genially - geniální platformy na vytváření všech druhů interaktivního obsahu. Neváhejte si stáhnout náš videokurz, jediný svého druhu v České republice a začněte tvořit!