6 tipů, jak zvládat emočně náročné situace v hodině

6 tipů pro nás lektory přímo od psychologa, jak ustát náročnou situaci v hodině.

6 tipů, jak zvládat emočně náročné situace v hodině

Posledním roce s námi, ale i vámi, hodně rezonuje téma well beingu. Jak se nepřemáhat, jak nevyhořet, jak si zkrátit pracovní týden, jak se (o)šetřit, když už je toho na nás moc.

V loňském roce se nám se studenty reálně stalo:

  • Frustrace z toho, že jazyk neleze do hlavy.
  • Dlouhodobý stres z neustálých změn a stěhování.
  • Dnes ji zemřela kočka.
  • Student se bojí, že se jeho žena doma zabije.
  • Má miminko a full time, manžel nepomáhá a navíc žijí v cizině.
  • Studentka se neozývá den/týden/měsíc/3 měsíce
  • ...

Otevřeli jsme velmi důležité téma a máme pro vás 6 tipů přímo od psychologa

1. Vylej si kyblík

Nechte studenta mluvit, nepřecházejte jeho problém. Dejte mu prostor a on vám sám nejlíp řekne, co ho trápí. Vy budete vědět na čem jste a jestli si s tím umíte poradit a nebo ne a studentovi se uleví, že na světě není se svoji starostí sám.


2. Slyším tě

Aktivně naslouchejte příběhům či problémům vaše studenta. Soustřeďte se na něj, doptávejte se, reflektujte. Získáte si tím důvěru a student prostor se uklidnit a srovnat si myšlenky a začít se koncentrovat na lekci.


3. Nemáš žízeň?

Jsou naplněné základní životní potřeby vaše studenta? Je student ve stresu? Přiřítil se na poslední chvíli na lekci? Aby se s vámi student mohl v klidu učit, nesmí být žíznivý, hladový, vyčerpaný... Zastavte ho, zpomalte ho a dejte mu prostor se nadechnout či se třeba dojít vyčůrat.


4. Změňme téma

Víte, že v lekci můžete cokoliv změnit na základě vašich potřeb či studentových reakcí? Samozřejmě, že můžete! Reagujte na vašeho studenta změnou dynamiky, tématu či cvičení... Mějte plána a buďte vždy připraveni ho změnit. Uleví se vám i studentovi.


5. Co s tím?

Nehledejte zázračná řešení v průběhu složité situace na lekci Řešení má student často sám v sobě. Zná odpověď na otázku, co by mu v daný moment pomohlo daleko lépe než my. Jen na to musí dostat prostor.


6. Nejsem superhrdina

Zklameme vás, ale bohužel žádný jazykový lektor není superhrdina, který vytahuje zázračné řešení z klobouku na počkání. Neumíme vyřešit obratem všechny problémy a neznáme všechny odpovědi. S tím nám můžou pomoci jiní.

Tyto tipy si stáhněte, vytiskněte a pověste nad pracovní stůl. Umí nás lektory vytáhnout z nejistoty a podpořit.

Lektore, (o)šetři se!

Opečujte studenta v krizi (a sami do ní nespadněte). Dvoudenní workshop s terapeutkou, zachrání vaše lektorské dobré bydlo. 3 jarní termíny workshopů pro jazykové lektory vedené psycholožkou.

Chyťte si svoji židli, přihlaste se