4 tipy na využití generativní AI ve výuce jazyků

Nechte studenty konverzovat s historickými nebo fiktivními postavami, zlepšujte výslovnost vašich studentů pomocí hlasových funkcí, vytvářejte mluvící avatary slavných osobností či zaujměte studenty vizuálně atraktivními konverzačními kartičkami.

4 tipy na využití generativní AI ve výuce jazyků

Snad každou minutu se v poslední době objeví další aplikace, která ve světě generativní AI slibuje ještě větší zázraky. Dneska se podíváme na některé z nich, které vám jako lektorům můžou ozvlášnit výuku a pomoci studentům ovládnout cizí jazyk. Vybrali jsme aplikace, které jsou zdarma nebo minimálně v použitelné freemium verzi.

1.Role play s slavnou postavou v cizím jazyce

Aplikace character.ai nabízí možnost popovídat si s různými historickými osobnostmi nebo fiktivními postavami. Stačí se zaregistrovat a můžete si rovnou začít vybírat z nepřeberného množství různých charakterů. Aplikace je zdarma.

Můžete třeba:

Nenašli jste nic, co by se hodilo do vašich hodin? Na pár kliknutí vytvoříte postavu podle svých představ. Zvolíte jméno, popis, úvodní text, případně hlubší definici osobnosti. Můžete vybrat i jeden z předem připravených hlasů nebo nahrát vlastní zvukovou stopu, ze které aplikace hlas sama vyvoří. A voilá, úkol pro studenty je hotov!

💡
TIP: Nechte studenty shrnout, co se v konverzaci se známou osobností dozvěděli. Buď písemně nebo se ho zeptejte na příští lekci.

2.Zlepšování výslovnosti s ChatGPT

Nová verze ChatGPT 4o přinesla velké vylepšení hlasových funkcí v mobilní aplikaci. Stačí si ji stáhnout z Apple Store nebo Play Store a můžete rovnou začít. V aplikaci pak zmáčkněte ikonku sluchátek vpravo dole vedle příkazového řádku a řekněte: “Pomoz mi s výslovností /doplňte vybraný jazyk/. Řekni mi větu ve /vybraném jazyce/, já ti ji zopakuju a oprav mě, pokud něco řeknu špatně. Má úroveň jazyka je A1/B1/C1. Přizpůsob tomu věty. Oprav i sebemenší detail a vysvětli chyby.” Snažte se mít mikrofon opravdu blízko úst, čím dál od něj budete, tím chybovější aplikace bude.

TIP: Pokud má student dost procvičování výslovnosti, může použít podobný prompt na procvičování překladu vět. “Od teď už neprocvičujeme výslovnost. Další věty budu překládat do češtiny.”

3.Slavné citáty přímo z úst jejich autora

Vyberte si několik slavných citátů, najděte fotku nebo obrázek jejich autora a udělejte z nich mluvícího avatara! S aplikacemi na vytváření avatarů se momentálně roztrl pytel, pokud hledáte nějakou jednoduchou na ovládání, vyzkoušejte třeba HeyGen

Jednou denně dostanete jeden kredit, který můžete využít k tvorbě dvou max. 30 sekundových avatarů. Jednoduše pak vložíte fotku, text, vyberete si z několika hlasů a po stažení uvidíte svou postavu říkat vámi připravený text.

https://app.heygen.com/share/a9e1922158ad42d6b2ab26af4f6af153

(Obrázek mušketýra vytvořený v Midjourney)

TIP: Zpřeházejte citáty a jejich autory tak, aby studenti museli přijít na to, kdo je správným autorem.

4.Ilustrované konverzační kartičky s ideogram.ai

Grafické nástroje generativní AI mají stále problém s psaným textem. Jedním z nástrojů, které slova zvládají dobře je Ideogram. Není perfektní, občas ve větě dvakrát zopakuje stejné slovo nebo zamění písmenko. Doporučujeme proto udržovat věty v co nejjednodušším tvaru. Velkou výhodou je taky přístup k nekonečnému množství obrázků, které už vygeneroval někdo před vámi. Můžete se tak inspirovat, okopírovat jejich zadání a jen změnit požadovaný text. 

TIP: Do zadání vždy uveďte požadovaný text slovy written words/message/phrase a samotný text dejte do uvozovek. Např. Words "What did you have for lunch?" written in bold, playful letters

Iveta Montserrat

Iveta Montserrat pomáhá malým a středním firmám s marketingem a tvorbou obsahu, který zaujme ty správné zákazníky. S přístupem zaměřeným na inovace navrhuje strategie, které značky odliší od konkurence. V posledním roce se soustředí na generativní AI a její využití v marketingu, aby firmám pomohla vytvářet obsah, který rezonuje s cílovou skupinou.

Iveta Montserrat
Iveta Montserrat