14 aktivit na Valentýna

"Je t’aime, amore mio, I have a crush on you, mein Schatz!" Kdy jindy se naučit tyhle důležité fráze, než právě na Valentýna? Přinášíme vám spoustu nápadů, jak téma lásky zakomponovat do vašich lekcí.

14 aktivit na Valentýna

"Je t’aime, amore mio, I have a crush on you, mein Schatz!" Kdy jindy se naučit tyhle důležité fráze, než právě na Valentýna? Přinášíme vám spoustu nápadů, jak téma lásky zakomponovat do vašich lekcí.

Svátky přímo nahrávají zábavným lekcím. Nejen Helloween, Velikonoce, Velikonoce,... ale i Valentýn si zaslouží nějakou tématickou aktivitu, u které studenti zapomenou, že se učí, a lekci si užijou.

Někdo Valentýna miluje, někoho štve, někdo si ani nepamatuje jeho datum. Naši studenti jsou různí a na vás je, abyste poznali, jestli téma Valentýn stojí vůbec za to otevírat a jakou aktivitu si vybrat. Valentýn je svátek zamilovaných. Než otevřete nějakou valentýnskou aktivitu, ujistěte se, že váš student neprochází žádným těžkým rozchodem a nebude pro něj téma stresující. Pokud uvidíte, že se student na toto téma necítí, nijak to nekomentujte a plynule přejděte na nějaký plán B.

Pojďte na to zlehounka, nalaďte v lekci příjemnou a uvolněnou atmosféru a rozpovídejte své studenty. Přinášíme vám hned 14 nápadů na skvělé aktivity. Některé jsou z naší hlavy, některé přímo od vás. Ve FB skupině “Online výuka cizích jazyků” se s námi podělily o své typy i lektorky Ivča Paráková, Vendula Saidlové nebo Barbora Tocauerové. Děkujeme jim za to a přinášíme vám shrnutí těch nejlepších valentýnských aktivit!

Prvních 11 můžete využít pro jakýkoli cizí jazyk, poslední 3 jsou speciálně pro angličtináře.

1. Jak se řekne miláček?

Víte, jak se ve vašem cílovém jazyce řekne “miláček”? Každý jazyk má své úsměvné výrazy. Zasmějte se se svými studenty nad různorodostí cizích řečí.

V tomto článku si najděte svůj cílový jazyk a ukažte studentům, jak se řekne “miláček”. Podle anglického překladu a výslovnosti v cílovém jazyce zkuste najít správný překlad. Angličtináři můžou projít všechny obrázky, procvičit slovíčka i národnosti, nebo třeba hlasovat, ve které zemi mají nejvtipnější / nejroztomilejší / nejbláznivější výraz pro “miláčka”.

Článek s ilustracemi najdete zde.

2. Zamilované páry

Tato aktivita je námi vytvořená v programu Genially, je beze slov a hodí se tak pro všechny cizí jazyky i všechny jazykové úrovně. Nechte své studenty popisovat zamilované páry, vyzkoušejte si slovní zásobu u popisu tváře, oblečení, věku, chování, situace, místa, kde se dvojice nachází... Můžete se vydat hádat národnost, povolání, ale také třeba to, jak dlouho už jsou zamilovaní jedinci spolu, jak se jmenují, jaký je jejich příběh, jestli jsou šťastní, jestli vaši studenti věří na lásku na první pohled a nebo naopak na lásku na celý život. Pište, pokládejte otázky, konverzujte. A jak na to technicky? Stačí kliknout na displej telefonu. Vždycky, když to uděláte, změní se obrázek a najednou se před vámi otevře nový příběh, do kterého se můžete pustit.

Aktivitu v Genially najdete zde a můžete ji hned použít.

3. Dvojice

Další z našich aktivit vytvořených v Genially. Jeden z páru je vždy skrytý a úkolem studentů je hádat, kdo se tam skrývá. Jaký je? Je to muž nebo žena? Jak vypadá? Co dělá? Co má na sobě? Až ve studentech vyvoláte zvědavost, odkryjte obrázek a porovnejte společně rozdíly. Trefili se v něčem?

Aktivitu v Genially najdete zde a můžete ji hned použít.

4. Nejlepší dárky na Pinterestu

Najděte si infografiku nejlepších dárků pro holku/kluka/ženu/muže a bavte se se studenty o tom, jaké dárky jim přijdou vhodné na Valentýna a jaké ne. Potěšilo by je něco? Co by je naopak zarazilo? A proč? Hodí se některý z dárků pro jejich drahé polovičky? Z čeho by měli radost?

Infografiky můžete jednoduše najít na Pinterestu, ať už bez textu nebo s popisky ve vašem cílovém jazyce. Stačí v Pinterestu zadat do vyhledávače “Best gifts for…”.

Pro ukázku klikněte sem.

5. Zamilované fráze

Ať už si je vytvoříte sami nebo je najdete na Pinterestu, zamilované fráze budou vaše studenty bavit. Ukažte jim jejich různorodost, porovnejte je s mateřským jazykem, použijte je na psaní valentýnky pro jejich drahé polovičky.

Pro ukázku klikněte sem.

6. Citáty

Hluboké myšlenky umí vyvolat zajímavé konverzace. Najděte si ve vašem cílovém jazyce pár citátů, které se vám líbí a které vedou k zamyšlení, ideální i k argumentaci.

Pro ukázku citátů v češtině klikněte sem.

7. Big love

I v Ivaniné nové knize "140 + 24 úkolů pro zábavné učení cizích jazyků" najdete téma lásky! Úkol č.46 s názvem BIG LOVE zní takto:

Slavné zamilované páry najdete na internetu lehce. Zadejte do vyhledávače nějaké slavné osobnosti ze světa vašeho cílového jazyka a proklikejte se na bulvární články o jejich láskách, rozvodech, problémech, nemanželských dětech apod. Jsou to zpravidla jednoduché články, kterým budou rozumět i začátečníci a zvedne jim to sebevědomí!

Pro víc tipů na zábavné úkoly pro vaše studenty si kupte knihu "140 + 24 úkolů pro zábavné učení cizích jazyků" v tištěné nebo elektronické verzi zde.

8. Němá videa

Na francouzštinu moc ráda používám videa od Meetic. Jsou vtipná, krátká, a protože jsou němá, hodí se i na lekce jiných cizích jazyků (pokud nechcete ani reklamní slogan ve francouzštině, můžete úplně vypnout zvuk).

Příkladová videa najdete zde: 1.video, 2.video

9. Vánoční Valentýn

Napadlo by vás, že náš Vánoční balíček aktivit využijete i na Valentýna? Na Valentýna se totiž stejně jako na Vánoce dávají dárečky. A tak můžete využít aktivity o dárcích - např. aktivitu 3. "Co si přejí?" nebo 15. "Nakupujeme dárky". Aktivity jsou připravené pro okamžité použití, jsou bez textu a hodí se tak pro jakýkoli cizí jazyk.

Naše balíčky aktivit si můžete koupit zde.

10. Zamilovaný příběh o jazyku

O lásce nemusíte mluvit jen v kontextu lidí. Lektorka Kateřina Kozáková nám dala skvělý tip na originální aktivitu: nechte své studenty používat zamilované fráze při vyprávění jejich příběhu s cizími jazyky.

11. Tradice

Odkud pochází svátek Valentýna? Kdy se začal slavit a proč? Jak se slaví ve světě? Nechte své studenty hledat informace o tomto svátku na internetu. Ať použijí cizojazyčnou Wikipedii nebo jiné zdroje a pak vám v cílovém jazyce prezentují, na co přišli. Rozdělte třeba své studenty do Breakout rooms a dejte jim čas na vyhledání odpovědí na vaše otázky.

Texty na Wikipedii případně můžete využít i na klasické porozumění textu a procvičování výslovnosti.

+ 3 BONUSOVÉ AKTIVITY od lektorek angličtiny

Lektorky angličtiny na naší Facebookové skupině sdílely spoustu zdrojů na valentýnské konverzace. Můžete tak poděkovat Ivče Parákové, Vendule Saidlové a Báře Tocauerové za jejich skvělé tipy!

12. Nejhorší první rande

Pobavte se u historek z trapných prvních rande. Články s různými historkami z rande naleznete ve svých jazycích na google či narazíte na videa.

Procvičte porozumění autentického textu/poslechu, minulý čas, hovorové výrazy… a hlavně - rozpoutejte zábavnou konverzaci na téma randění a trapasy! Pozor, nenuťte své studenty, aby vyprávěli své zážitky z randění. Je to citlivé téma a někoho by se mohlo dotknout nebo by si připadal hodně trapně. Pokud po svých studentech chcete, aby vyprávěli o zážitcích z rande, udělejte to třeba zábavnou formou “Pravda nebo blafování?”, kdy si studenti mohou historky vymýšlet.

13. Zamilované idiomatické výrazy

Pokročilejší studenty budou určitě zajímat idiomatické výrazy na téma lásky. Nechte je (třeba za domácí úkol) se podívat na video a zkusit idiomatické výrazy použít ve větách nebo ve vyprávění nějakého zamilovaného příběhu.

Videa z anglickými idiomatickými výrazy najdete zde: 1.video, 2.video.

14. Jak se slaví Valentýn ve světě?

Valentýn se k nám do České republiky dostal poměrně pozdě a pořád ho spousta Čechů vůbec neslaví. Pojďte se se studenty podívat na to, jak se tento svátek slaví ve světě a pobavit se o tradicích.

Video v angličtině o svátku svatého Valentýna najdete zde.

Další tipy od vás

💛 Valentýnský komiks do lekcí cizích jazyků  - valentýnsko-vztahová aktivita na 16 stranách od Lenky Ježó Garančovské; komiks je sestavený z 26 autorských obrázků od Karolíny Shipstead

💛 Pavlína Gromanová z projektu Angličtina v žabkách s námi sdílí Genially aktivitu plnou srdíček, kytek a růžové. Najdete ji ZDE.

Jak se vám aktivity líbí? Kterou z nich použijete do výuky? Máte nějaké další nápady na aktivity a zdroje do online lekcí? Podělte se o ně s námi a dalšími lektory v naší Facebookové skupině Online výuka cizích jazyků.