6 tipů do výuky pro lektory italštiny

Učit italštinu online jsem začala, podobně jako řada dalších lektorů, ve chvíli, kdy mě k tomu donutil covidový lockdown. Dnes chci s vámi sdílet několik svých oblíbených zdrojů, které ráda na lekcích italštiny využívám.

6 tipů do výuky pro lektory italštiny

Učit italštinu online jsem začala, podobně jako řada dalších lektorů, ve chvíli, kdy mě k tomu donutil covidový lockdown. Do té doby jsem byla zvyklá se se svými studenty scházet osobně, pracovali jsme s učebnicí a s pracovními listy, občas jsem do hodiny přinesla nějaký poslech. Zkrátka klasická osobní výuka. Jenže pak přišla pandemie, a ačkoliv to bylo v mnoha ohledech hrozné období, já jí vlastně vděčím za to, co teď dělám.

Moje první lekce online se tolik nelišily od konceptu, jakým jsem učila před pandemií. Postupně jsem ale začala (hlavně díky Digitálním lektorům - díky, holky!) objevovat možnosti, které nám online výuka poskytuje. Na internetu je nepřeberné množství stránek, cvičení, článků a videí, které se dají v jazykové výuce využít. Máme štěstí, že žijeme v této době, ale někdy může být opravdu složité se ve všech těch možnostech vyznat. Proto s vámi chci sdílet několik svých oblíbených zdrojů, které ráda na lekcích italštiny využívám.

Pokud taky učíte italštinu, budu ráda, když mi dáte vědět, které z uvedených stránek máte nejradši, které jste třeba neznali, nebo jestli máte nějaký další skvělý zdroj, na který jsem zapomněla nebo který třeba vůbec neznám!

1. Hotové materiály

Pokud nás tlačí čas, asi nejvíc oceníme již hotové materiály. Já si nemůžu vynachválit pracovní listy Italiano per stranieri od nakladatelství Mondadori. Najdete v nich nejrůznější aktivity od lexika, přes gramatiku až po porozumění psanému a mluvenému jazyku. Tyto materiály jsou rozdělené podle jazykové úrovně (A1-C2) a jejich velkou výhodou je klíč ke všem cvičením. Materiály jsou dostupné na těchto stránkách. Podobné didaktické materiály nabízí také nakladatelství Loescher Editore. Dostanete se k nim přes tento odkaz.

2. Poslech

Poslechová cvičení jsou podle mě při učení se jazyků zásadní. Už přitom dávno neplatí, že bychom museli poslouchat jen (často nudná) cédéčka k učebnicím. Já ráda střídám klasické audio nahrávky s písničkami a s videi (k nim se dostaneme za chvíli). Svým studentům dávám také tipy na podcasty, které mohou poslouchat ve volném čase. Skvělým zdrojem audio nahrávek jsou stránky lingua.com, kde si můžete nahrávky poslechnout v podání několika rodilých mluvčích. Můžete pak se studenty probrat, kterému rodilákovi rozuměli nejlíp a čím to asi bylo. Spoustu nahrávek i s transkripcí najdete na stránkách Online Italian Club. Co se týká písniček, „la musica italiana“ je zdroj, který v podstatě nezná hranic! Pokud nevíte, kde začít, tady najdete seznam písniček i s cvičeními pro různé úrovně.

3. Videa

Důležitou součástí mých výukových plánů jsou videa, ať už je sledujeme na lekcích se studenty společně, nebo s nimi studenti pracují sami v rámci domácí přípravy na lekce nebo v rámci mentoringu. V posledních letech vzniklo několik nových kanálů zaměřených na italštinu pro cizince a existuje samozřejmě nepřeberné množství autentických videí, která můžeme využívat na lekcích s pokročilejšími studenty. Já se s vámi podělím o svoje oblíbené YouTube kanály zaměřené na výuku italštiny.

Osobně si nenechám ujít žádné video od Lucrezie z Learn Italian with Lucrezia. Na jejím kanálu najdeme videa zaměřená na gramatiku, slovní zásobu, ale i kulturní témata. Skvělé jsou také její vlogy, v nichž mluví přirozeně, ale zároveň si uvědomuje, že její publikum jsou studenti italštiny, takže často vysvětluje různé kulturní zajímavosti.

Jiný, možná trochu zábavnější styl mají videa od Learnamo. I tento kanál nabízí tematicky různorodá videa a je zárukou kvalitního obsahu. Velmi užitečné jsou i jejich webové stránky, na kterých jsou k dispozici nejdůležitější informace z jednotlivých videí ve formě blogových článků. Ze zkušenosti můžu říct, že tyto stránky využívají jako zdroj i rodilí mluvčí, nejen z řad lektorů.

Třetí kanál, který stojí za zmínku, je Easy Italian. Jedná se o odnož projektu Easy Languages a nabízí videa, která mají nejčastěji formu rozhovorů s kolemjdoucími (rodilými mluvčími). Videa jsou opatřena italskými a anglickými titulky. Pro úplné začátečníky jsou skvělá videa z playlistu Super Easy Italian.

Kanálů, které využívám ve výuce i k sebevzdělání, je samozřejmě daleko víc, ale ty zmíněné jsou taková moje „svatá trojice“.

4. Klikačky

Klikací online cvičení jsou oživením lekcí a taky skvělým způsobem, jak si studenti mohou procvičovat jazyk sami doma. Na internetu se dá najít velké množství autokorektivních cvičení už i pro italštinu. Problémem někdy může být velká chybovost, proto je důležité si u cvičení nejdřív ověřit správnost. Já mám dobrou poměrně zkušenost s cvičeními na stránkách Online Italian Club. Nejradši si ale stejně vytvářím vlastní klikačky – mám tak jistotu, že aktivita bude přizpůsobená úrovni konkrétního studenta a zaměřená přesně na to, co potřebuje procvičit. Pokud nevíte, jak na to, vřele doporučuju videokurz Tvoříme klikačky, kde vás Hanka provede několika základními nástroji na tvoření vlastních online aktivit.

Newsletter pro jazykové lektory je napěchovaný super tipy do výuky

Každé druhé pondělí přistane ve vaši schránce e-mail, který si zamilujete. Najdete v něm tipy na aktivity, které můžete rovnou využít během celého týdne s vašimi studenty.

Chci odebírat

5. Čtení

Procvičovat čtení se dá vlastně s jakýmkoliv textem. Tady podle mě dobře poslouží články z učebnic nebo z italských materiálů, které jsem uvedla na začátku. Výborným online zdrojem článků pro studenty italštiny je Italiano Magazine, kde jsou články doplněné o gramatická cvičení. S pokročilejšími studenty čteme ale raději autentické texty, např. z italských blogů o cestování, módě nebo životním stylu. Tady se fantazii meze nekladou, jeden konkrétní tip bych pro vás ale měla. Všichni přece víme, že láska prochází žaludkem. No a o lásce k italštině to platí dvojnásob! Prozkoumejte proto se svými studenty receptář Giallo Zafferano a kromě gramatiky (např. rozkazovacího způsobu) a slovní zásoby se ponoříte do rozmanitých chutí italské kuchyně. Studenti si můžou zkusit i něco sami uvařit podle receptu v italštině.

6. Pomocníci v nouzi

Nevím jak vy, ale já to mám tak, že čím víc se italštině věnuju, tím častěji narážím na něco, čím si nejsem jistá. V takových situacích je dobré vědět, kde hledat pomoc. Mým oblíbeným pomocníkem v nouzi je encyklopedie a slovník Treccani. Pokud si nejsem jistá nějakým tvarem slovesa, letím co nejrychleji sem. A když mi vypadne nějaké slovíčko, hledám ho většinou ve slovníku od Seznamu.

Doufám, že pro vás byly moje tipy užitečné. Je mi jasné, že tento článek nebyl v žádném případě vyčerpávající a že i vy určitě máte svoje osvědčené zdroje, na které nedáte dopustit. Budu ráda, když se o ně se mnou podělíte! Grazie e buon lavoro!

Agáta Ebrová

Jsem online lektorka italštiny, která vás rozmluví už v začátcích. Italštinu jsem si zamilovala už jako malá, když jsem začínala jezdit s rodinou do Itálie na lyže. Mám to štěstí, že mě tento krásný jazyk provází mým studijním i pracovním životem. Vystudovala jsem magisterský obor italianistika na FF UK a právě si dělám doktorát z italské lingvistiky. Jazyky mě baví, kromě italštiny se domluvím anglicky, německy, španělsky a začínám se učit francouzštinu. Ráda cestuju a miluju italskou kuchyni. Těší mě, když svoje nadšení a znalosti můžu předávat svým studentům.

Agáta

Instagram

Webové stránky

Koncentrované know-how pro opakované použití

Vyberte si z praktických návodů a balíčků aktivit, ke kterým se můžete kdykoli vracet. Pro vaše lepší online lekce a nadšené studenty. E-booky plné aktivit do vašich lekcí. Příprava na pár kliknutí.